Izrael új átkelőhelyet nyitott a Gázai övezetbe

Izrael vasárnap új átkelőhelyet nyitott a Gázai övezet északi határán, a Nyugat-Erez nevű helyen, hogy humanitárius segélyszállítmányokat juttasson be az övezetbe, bár az építkezés még nem fejeződött be teljesen. Az első napon körülbelül negyven kamionnyi segély haladt át az új átkelőn. A Gázai övezetbe a legtöbb humanitárius segély a déli Kerem Salom átkelőn keresztül jut be.

Az izraeli erők (IDF) hadműveletet indítottak a Gázai övezet északi részén található Dzsabaliában, mivel információik szerint a Hamász iszlamista terrorszervezet egységei visszatértek oda. A légierő a szárazföldi csapatok bevonulása előtt mintegy harminc célpontot támadott a térségben, míg a szárazföldi csapatok a rafahi átkelő gázai oldalán folytatták hadműveletüket, ahol számos alagútlejáratot és rakétavetőt találtak és semmisítettek meg.

Az elmúlt nap folyamán az izraeli légierő több mint százötven célpontot támadott az övezetben, többek között rakétakilövő állásokat, fegyverraktárakat, katonai célra használt épületeket, megfigyelőállomásokat, alagutakat és egyéb terrorista infrastruktúrát érintve.

A Gázai övezetből a Szderót városára négy rakétát lőttek ki, ami miatt a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy az Emlékezés napjának ünnepségét zárt, védett helyiségben tartják meg, és később döntenek a gyászünnepség megtartásáról.

Izrael északi, libanoni határán is folytatódtak a harcok, ahol az IDF egy gyanús légi eszközt fogott el, amely Libanonból hatolt be az ország légterébe. A lelövés nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban. Nahariában légiriadót rendeltek el, amit követően az IDF libanoni támadó drónokat azonosított.

A Hezbollah libanoni síita szervezet közeli Al-Akbar újság beszámolója szerint Dél-Libanonban izraeli légicsapásokat hajtottak végre. A Hezbollah tisztségviselői az Ad-Diyar lapnak nyilatkozva elmondták, hogy szervezetük fokozatosan változtatja meg harci stratégiáját Izraellel szemben, kivonva harcosait a határ menti régióból, és inkább drónokkal és rövid, valamint közepes hatótávolságú rakétákkal támadnak, miközben megerősítik hírszerző hálózatukat Izraelen belül.