Orosz ellentámadás Harkiv megyében

Ukrajna 2022-ben jelentős sikereket ért el Harkiv megyében az orosz erőkkel szemben, de 2024 májusa újabb orosz ellentámadásról szól a térségben. Az orosz hadsereg célja nem feltétlenül az áttörés, hanem az ukrán erők fárasztása és hátrébb szorítása is lehet.

Ukrajna 2022-ben megvédte Harkivot, és visszaszerezte a megye jelentős részét az oroszoktól. A mostani orosz ellentámadás azonban nem biztos, hogy az áttörés a cél, hanem lehet, hogy csak az ukrán erők fárasztására és hátrébb szorítására irányul, hogy a tűzérség számára lőtávolba kerüljön Harkiv városa. Harkiv megyében több településen, például Vovcsanszkban ismét megkezdődött a lakosság evakuálása az orosz tüzérségi támadások miatt.

Harkiv stratégiai jelentőségű a háborúban, és bár 2022-ben az oroszok nem tudták elfoglalni, a város és a megye továbbra is fontos célpont marad. A frontvonalak stabilizálódtak, de áprilisban a támadások ismét sűrűsödni kezdtek.

Az orosz erők fő iránya jelenleg Vovcsanszk felé mutat, ahol az ukrán hadseregnek tartalék erőit kellett bevetnie a támadás megállításához. Az ISW elemzése szerint Vovcsanszk jelentősége abban áll, hogy azon keresztül érhető el Kupjanszk, amely fontos vasúti csomópont.

Az ukrán katonai szakértő, Olekszandr Muszijenko szerint Oroszország újabb erőket mozgósít a térségbe, és Belgorodban egy új leszállópálya épül, ami deszantosok bevetését könnyítheti meg. Ebben a térségben történt az eddigi egyik leghalálosabb támadás, amikor egy rakétatámadásban beomlott egy orosz lakóház több emelete, legalább hét ember meghalt és 17 megsérült. A legfrissebb jelentések szerint Belgorodban egy többemeletes lakóház egyik lépcsőháza összeomlott, legalább három ember életét vesztette, és mintegy 20-an lehetnek még a törmelékek alatt.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij szerint a helyzet jelentősen kiéleződött, és az orosz csapatok egyes frontszakaszokon “részeredményeket” értek el. Donyeck megyében, ahol Kramatorszk az ideiglenes ukrán központ, szintén folyik az orosz támadás, amelynek célja a város megszerzése lehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna felkészülten várta a támadást, és képes volt megállítani azt. Az Egyesült Államok által megszavazott 61 milliárd dolláros támogatási csomag lendületet adhat az ukrán védelemnek.

Az orosz erők felrobbantottak egy hidat Harkivtól 30 kilométerre, ami logisztikai nehézségeket okozhat az ukrán erőknek. Az ukrán szakértők szerint jelenleg nincs elegendő orosz erő a térségben Harkiv újbóli ostromához, de a támadások hosszú távon gyengíthetik az ukrán védelmet.

Az orosz támadások nem csak Harkiv megyére korlátozódnak, hanem intenzívebben támadnak keleten és délről is, például Orihivnél, ami további nyomást gyakorol az ukrán védelmi képességekre. Az oroszok öt települést vettek be Harkiv megyében, és több mint négyezer embert evakuáltak a területről. Az orosz tankok támadása a régió elleni szélesebb körű támadást előzheti meg, vagy az a célja, hogy ukrán csapatokat vonjon el a keletibb frontvonalról. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi. Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt. Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a Harkiv megyei támadásokkal Oroszország egyik célja az lehet, hogy pufferzónát képezzenek Belgorod városának megvédésére.