Így neveld a laposföldesedet! – kalandozás egy összeesküvés-elmélet világában

A természettudományok és a laposföldmodell hívei közötti szembenállás gyakran ideológiai csatározásokhoz vezet, ahol a tudományos érvek helyett dogmatizmus uralkodik. A laposföldesek bizalmatlansága a rendszerrel szemben és a saját tapasztalataikra való hagyatkozásuk érthető, de a tudományos módszertan alkalmazásával mégis meggyőzhetők lehetnek.

A laposföldesekkel szembeni kommunikáció során fontos, hogy a tudományos módszertan keretein belül maradjunk, és a laposföldesek által is elfogadható érveket használjunk fel. Egy laposföldes meggyőzésére csak az ő saját játékszabályaik szerint van esélyünk, és ezt a tudomány is képes lehet megvalósítani.

Eric Dubay, a laposföldes közösség egyik ismert alakja, "200 bizonyíték arra, hogy a Föld nem egy forgó gömb" című érvgyűjteményében számos érvet sorakoztat fel a gömbföldmodell ellen. Ezek közül a 39. számú érv egy hajózási almanachra hivatkozik, amely szerint Sydney és Nelson közötti távolság 1550 mérföld, ami a gömbföldmodell szerinti számításokkal ellentmondásba kerül.

A laposföldesek által hangoztatott érvek ellenőrzésére a szerző egy ausztráliai autóút, az Eyre Highway mentén található távolságjelző táblák adatait használta fel. Az Eucla településnél található táblán szereplő távolságokat a Google Utcakép segítségével ellenőrizte, és a táblán szereplő Eucla–Sydney távolságot használta fel a számításaihoz.

A szerző a távolságok és a földrajzi koordináták alapján kiszámolta a szélességi kör hosszát, és arra jutott, hogy az rövidebb, mint az Egyenlítő, ami a gömbföldmodellt erősíti meg. Ezzel szemben a laposföldmodell szerint a szélességi köröknek hosszabbnak kellene lenniük, mint az Egyenlítőnek.

Végül a szerző a National Library of Australia honlapján található hajózási almanachokat is átnézte, és megállapította, hogy azokban a Sydney és Nelson közötti távolság 1180 mérföld, ami ellentmond Dubay állításának. Így a laposföldes érv nem állja meg a helyét, és a gömbföldmodell marad érvényben.

A cikk szerzője arra a következtetésre jut, hogy a laposföldeseknek abban van igazuk, hogy érdemes időnként első kézből származó tapasztalatokra támaszkodva ellenőrizni a tudásunkat, különösen, ha kételyek merülnek fel.

A szerző a Veres Pálné Gimnázium biológia-természettudomány tanára.