A vákuum ereje és egy hatéves kislány csodája

Arisztotelész óta tartó tévhitet cáfolt meg Otto von Guericke, amikor egy hatéves kislány könnyedén szétválasztott egy vákuummal töltött gömböt, amit korábban 16 ló sem volt képes megtenni.

Arisztotelész azt állította, hogy a természet irtózik a vákuumtól, és hogy a "semmi nem lehet valami" . Ez a nézet évszázadokon át megkérdőjelezhetetlennek számított a tudományos közösségben. Azonban Otto von Guericke, a harmincéves háború után Magdeburg polgármestere, a levegő és a tér viszonya iránti érdeklődése révén, kísérleti úton döntötte meg ezt az elvet .

Guericke a 1650-es években alkotta meg az első hatékony légszivattyúját, amellyel képes volt vákuumot létrehozni egy lezárt térben . Egyik legemlékezetesebb kísérletét 1654. május 8-án mutatta be, amikor is két összeillesztett fém félgömb közül kiszívta a levegőt, és ezzel demonstrálta a vákuum erejét a német választófejedelmek előtt .

A kísérlet során először két lóval próbálták meg szétfeszíteni a félgömböket, majd a sikertelenség után az állatok száma 16-ra emelkedett. Mindazonáltal a lovak minden erejüket megfeszítve sem voltak képesek szétválasztani a "mágikus gömböt" .

A vákuum erejének lenyűgöző bemutatása után Guericke visszaengedte a levegőt a gömbbe, és egy hatéves kislányt kért fel, hogy válassza szét a félgömböket. A kislány könnyedén, minden különösebb erőfeszítés nélkül teljesítette a feladatot .

Ez a kísérlet nemcsak a vákuum létezését bizonyította be, hanem azt is, hogy a korábbi tudományos igazságok megkérdőjelezhetők. Guericke munkája jelentős hatással volt a légnyomás tanulmányozására és általában a fizika fejlődésére .