Microsoft mesterséges intelligencia a hírszerzés szolgálatában

A Microsoft egy speciális mesterséges intelligenciát fejlesztett ki az amerikai hírszerzési és kémhivatalok számára, amely a GPT-4 nyelvi modellen alapul, és jelenleg tesztelés alatt áll.

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy elkészült a mesterséges intelligencia, amelyet az amerikai hírszerzési és kémhivatalok számára fejlesztettek ki. A rendszer a GPT-4 nyelvi modellen alapul, és ha a tesztelés során megfelelőnek és biztonságosnak ítélik, akkor a hírszerző ügynökségek titkos dokumentumok, lehallgatási anyagok és egyéb hasonló adatok elemzésében használhatják majd. A mesterséges intelligencia alkalmazása jelentős áttörést jelenthetne az ilyen típusú anyagok feldolgozásában, melyek mennyisége folyamatosan növekszik.

A technológia egyik legnagyobb kihívása, hogy a hasonló rendszerek, mint például a ChatGPT, általában felhőalapon működnek, ami azt jelenti, hogy a nyílt internetre csatlakoznak, és egy központi szerveren tárolt tudásbázishoz, illetve a publikus internethez férnek hozzá információkért. Ez a működési mód teszi őket megbízhatatlanná és kockázatossá a hírszerzés szempontjából. A Microsoft által fejlesztett mesterséges intelligencia ezért úgy lett kialakítva, hogy ne legyen összekötve az internettel, hanem csak a hírszerzés belső hálózatát és a publikus internettől hermetikusan elzárt szervereit használja. A fejlesztési folyamat 18 hónapot vett igénybe, és a Bloomberg beszámolója szerint egy szuperszámítógépet is igénybe vettek a projekt során.

William Chappell, a Microsoft technológiai igazgatója elmondta, hogy ez az első olyan nagy nyelvi modellre épülő alkalmazás, amely ilyen léptékben és az internettől elszeparáltan működik. A tervek szerint egyszerre akár tízezer hírszerző is csatlakozhat majd a mesterséges intelligenciához, hogy segítséget kérjen a feladataihoz. A rendszer biztonságos működése érdekében a modellt statikusra kellett tervezni, ami azt jelenti, hogy képes fájlokat olvasni és azok alapján dolgozni, de nem „tanul meg” semmit azokból, így kizárva annak a lehetőségét, hogy titkos információkat szívjon magába és azokat illetékteleneknek tegye hozzáférhetővé.