Mesterséges intelligencia az állattenyésztésben

A mezőgazdaság és az állattenyésztés területén a mesterséges intelligencia (MI) egyre meghatározóbb szerepet tölt be, ami lehetővé teszi a precíziós gazdálkodást és a valósidejű beavatkozást. A szakjogász szerint az MI segítséget nyújthat, de az emberi tapasztalatot és intuíciót nem képes helyettesíteni.

A mesterséges intelligencia alkalmazása révén az állatok mozgásának, takarmány- és vízfogyasztásának elemzésével előre jelezhetők az ivarzási vagy ellési időpontok, ami hosszabb távú tervezést tesz lehetővé a gazdálkodásban. Emellett a terméshozamok növelésére, a talajminőség javítására, valamint az időjárás-előrejelzés és az öntözési mennyiség pontos kalkulálására is alkalmas.

Krónikus munkaerőhiány az állattenyésztésben

A munkaerőhiány krónikussá vált az állattenyésztésben, ahol a telepvezetők számára a munkaerő beosztása és új munkaerő toborzása jelenti a legnagyobb kihívást. A minőségi élelmiszer iránti igény növekedésére válaszul globális, uniós és nemzetállami digitális stratégiák készülnek, mint például az EU AgriResearch projekt. Ezek a stratégiák hosszú távú terveket fogalmaznak meg, és céljuk, hogy a gazdaságok állami támogatás nélkül is meg tudjanak maradni.

A mezőgazdaság és az állattenyésztés számára létfontosságúak az okos megoldások, amelyek csökkenthetik a humán munkaerő szükségletét, és lehetővé teszik a digitális gondnokok és jelzőrendszerek által támogatott gazdálkodást.

Egyedre és istállóra is elemezhet

A precíziós állattartás egyedi, telepre vagy istállóra szabott elemzést és megoldást kínál, amely magában foglalja a digitális műszaki megoldásokat és az elkötelezett telepi menedzsmentet. A rendszer a környezeti adatokat és az állatok jóléti viselkedési adatait gyűjti, elemzi, és visszacsatolást nyújt a vezérlőrendszereken keresztül. Az adatgyűjtés célja az adatelemzés, amely az állattenyésztési napló, külső források és a technológiai belső adatok alapján történik.

Hazai innovációs projektek

Az Economx korábban beszámolt arról, hogy hazánkban is több innovációs kutatás és projekt zajlik, mint például a precíziós tőszámlálás drónnal, baromfi súlybecslés kamerával, vagy a képi felismerésen alapuló gombaszüretelés. Idén két magyar agrárgazdálkodással foglalkozó vállalkozást is beválasztottak az EU-Startups által legígéretesebb magyar startupok közé.

Az egyik, az Agroloop, célja a rovartenyésztés ipari méretekben való terjesztése, és 18 millió eurót gyűjtött a fekete katonalégy lárváinak takarmány-összetevőkké való átalakítására. A másik, a Proofminder platform, mikroszintű betekintést nyújt a növények állapotára, és 400 eurót gyűjtött a növények állományának, gyomoknak, nitrogén- vagy időjárási károknak az elemzésére, valamint a pontos termésbecslésre.

: article-1