49 millió ember adata szivárgott ki

Bizalmas adatok kerülhettek rossz kezekbe egy, a Dellt érintő adatszivárgási ügy során.

A Dell tájékoztatása szerint egy rosszindulatú fél állítása alapján körülbelül 49 millió vásárló adatait szerezte meg, amelyről először a Bleeping Computer számolt be a birtokába került értesítés alapján. A számítástechnikai cég e-mailben kezdte értesíteni az ügyfeleit, hogy a vásárlásokkal kapcsolatos ügyféladatokat tároló oldalukról szivároghattak ki az adatok.

A behatoló a vásárlók nevéhez, címéhez, valamint a vásárlásuk néhány részletéhez, mint például a termék szervizazonosítója, leírása, a rendelés dátuma és a jótállás, férhetett hozzá. A Dell hangsúlyozza, hogy fizetési és pénzügyi információk, valamint e-mail-címek és telefonszámok nem érintettek az incidensben. Az ügyet jelenleg külső szakértők bevonásával, valamint a hatóságok segítségével vizsgálják.

Az adatszivárgásról először a Daily Dark Web számolt be, miután egy hackerfórumon felfedezték, hogy egy Menelik nevű felhasználó egy Dell adatbázist próbált eladni április 28. óta. A hirdetést azóta eltávolították, ami arra utalhat, hogy a 49 millió rekordot tartalmazó adatbázist valaki megvásárolta.

A Bleeping Computer felhívja a figyelmet arra, hogy a lakcímek birtokában a rosszindulatú felek fizikai adathordozókat is feladhatnak postán az érintetteknek, amelyek kártevőket is tartalmazhatnak. Bár ez nem szokványos, de nem is példátlan.