Ritka prionbetegség okozta két vadász halálát

Ritka és veszélyes prionbetegség végzett két vadásszal az Egyesült Államokban, amelyet a zombiszarvas-kórként ismert Chronic Wasting Disease (CWD) okozhatott – számolt be róla az IFLScience.

A prionok hibás szerkezetű fehérjék, melyek súlyos betegségeket idézhetnek elő azokban az élőlényekben, amelyekben megtelepednek. Ezek a betegségek rendkívül aggasztóak, mivel fertőzőek, nem gyógyíthatóak és halálos kimenetelűek. Az agyban károsodást okozva többek között hallucinációkat, agressziót, depressziót, zavartságot, emlékvesztést, valamint mozgási és beszédzavarokat okozhatnak a fertőzöttekben.

A CWD az elmúlt években több száz észak-amerikai szarvast fertőzött meg, és az állatoknál többek között súlyos súlyvesztést, botladozó járást és rendellenes viselkedést okozott. Amennyiben a két vadász halálát valóban ez a betegség okozta, ez lehet az első ismert eset, amikor emberek fertőződtek meg CWD-vel. Az egyik elhunyt, egy 72 éves férfi, 2022-ben kezdett furcsa tüneteket tapasztalni, mint például hirtelen zavartság és agresszív viselkedés. Mindkét vadász olyan szarvas húsát fogyasztotta el, amely fertőzött volt CWD-vel.

A férfiak halála után végzett boncolás során Creutzfeldt-Jakob-kórt (CJD), egy másik prionbetegséget diagnosztizáltak náluk. A szakértők felvetik annak lehetőségét, hogy a prionok a szarvashúsból kerülhettek a vadászok szervezetébe, és okozhatták a betegséget. Jelenleg még nem állapítható meg biztosan, hogy a prionok átadása állatok és emberek között lehetséges-e, de a mostani esetek fényében a tudósoknak figyelembe kell venniük ezt a lehetőséget.