Orosz és kínai befolyás a német szélsőjobbon?

A németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt két európai parlamenti jelöltjének, köztük a listavezető Maximilian Krah-nak az orosz finanszírozása és kínai kémkedési gyanúja vet árnyékot a párt politikájára.

Húsvét környékén érkeztek hírek arról, hogy az AfD két EP-jelöltjét, Maximilian Krah-t és Petr Bystron-t Oroszország pénzelheti. Krah esetében az asszisztense elleni kémkedési vádak is felmerültek, ami Kína iránti barátságos politikájukat is kérdésessé teszi. Az AfD vezetése a jelöltek meghallgatása után úgy döntött, hogy Krah csak korlátozottan vehet részt a kampányban, és nem készülnek róla választási plakátok. A párt kampánynyitó rendezvényén a lista két első helyezettje nem vett részt. Az AfD-s politikusok orosz befolyásolási ügyéről részletesen egy korábbi cikkünkben írtunk.

A kínai szál

Krah egyik asszisztensét, Jian G.-t azzal vádolják, hogy a Kínai Állambiztonsági Minisztériumnak kémkedett. A karlsruhei legfőbb ügyészség súlyos ügynek minősítette a bűncselekményt, de Kínát nem említette. A német közmédia szerint azonban egyértelmű, hogy Kínáról van szó. A Süddeutsche Zeitung szerint a német titkosszolgálat már 2023 eleje óta figyelhette a férfit.

Krah az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában hozzáférhetett korlátozott hozzáférésű dokumentumokhoz, de bizalmas iratokhoz nem. Az Emberi Jogi Albizottságban viszont nem volt hozzáférése érzékeny dokumentumokhoz.

Jian G.

Jian G. körülbelül tíz éve informátorként jelentkezett a német biztonsági hatóságoknál, de megbízhatatlannak tartották. 2011-ben kapta meg a német állampolgárságot, és több kínai cégnél dolgozott. 2019 novemberében már biztosan Kína besúgója volt, amikor Krah-val hazatértek egy kínai útról.

G. és a kínai emigráció

G. a Németországban élő kínaiak ellenzéki mozgalmában is tevékenykedett, úgy tűnik, hogy kémkedjen a többi tag után. A Chinese Republican Party főtitkárának választották meg.

Mennyire lehet Krah érintett?

Krah csak a lapokból értesült asszisztense letartóztatásáról. A letartóztatás után az EP azonnal felfüggesztette az asszisztenst, Krah pedig elbocsátotta. Krah többször utazott Kínába, előadásokat tartott, és kapcsolatban állt kínai cégekkel. Az AfD Kína-barát álláspontját azzal magyarázza, hogy Európa csak így szabadulhat meg Amerika vazallusának szerepétől.

Az AfD érintettsége

Az AfD korábban ellenezte a Huawei részvételét az 5G-hálózat kiépítésében, de Krah dicsőítette a kínai technológiát, és szerepet játszott a párt Kína-politikájának megváltoztatásában. Az AfD vezetőségének egy része Pekingbe és Sanghajba utazott, hogy képet kapjanak az ország helyzetéről.

„Ellentámadás”

Krah „ellentámadást” ígért, hogy bizonyítsa igazát és ártatlanságát. A liberális FDP igazságügyi minisztere, Marco Buschmann szerint a letartóztatás nem politikai döntés volt, és további leleplezéseket terveznek. Németországban három másik embert is letartóztattak Kínának való kémkedés miatt, de ezeknek a nyomozati cselekményeknek nincs köze Krah asszisztenséhez.