Spanyolország legyőzte az Egyesült Államokat a női vízilabdában, Görögországban pedig kitört a kecskepestis

Spanyolország 13-11-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát a női vízilabdában, ezzel megerősítve vezető helyüket a nem magyar csoportban két forduló után. Beatriz Ortiz öt gólt lőtt Spanyolország számára. Az amerikai kapus, Ashleigh Johnson ritkán látható módon távolról szerzett gólt a meccs utolsó másodperceiben. Spanyolország a csoportban veretlen maradt, az Egyesült Államok és Franciaország egy-egy győzelemmel rendelkezik, míg Olaszország és Görögország az első mérkőzéseiket elveszítették.

Spanyolország a női vízilabda nemzetközi színterén továbbra is erős teljesítményt nyújt, Beatriz Ortiz kiváló játékának köszönhetően, aki az amerikai csapat elleni mérkőzésen öt gólt szerzett. Az amerikaiaknál Ashleigh Johnson kapus egy ritka pillanatban távoli gólt ért el, ami azonban nem volt elegendő a győzelemhez.

Görögországban a mezőgazdasági minisztérium bevezetett egy országos szállítási tilalmat a juhok és kecskék számára, hogy megküzdjenek a "kecskepestis" néven ismert, rendkívül fertőző betegséggel. A Peste des Petits Ruminants (PPR) vírusa, amely nem veszélyezteti az embereket, de a fertőzött állatok 80-100%-át elpusztíthatja, közép-Larissában és dél-Korinthoszban észlelt esetek miatt vált szükségessé a szigorú intézkedés. A betegség terjedésének korlátozása és felszámolása érdekében a görög mezőgazdasági minisztérium legalább 7000 állat leölését rendelte el a betegség július 11-i megjelenése óta. A járvány forrásának megállapítása érdekében folyamatban vannak vizsgálatok, beleértve a gyanús importok lehetőségét is.

A görög mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a tilalom a juhok és kecskék tenyésztésre, hizlalásra és vágásra történő szállítására vonatkozik. A minisztérium kiemelte, hogy tájékoztatták az állattenyésztőket, sajtkészítőket, vágóhidak tulajdonosait és takarmányszállítókat az új tilalomról. Görögországban él Európa legnagyobb kecskeállománya, és az ország büszke kecske- és juhtejből készült feta sajtjára. A kecskepestist először 1942-ben jelentették, Elefántcsontparton.