Az OTP eladta romániai leányvállalatait

Az OTP Csoport befejezte az OTP Bank Románia és további romániai leányvállalatainak értékesítési folyamatát a Banca Transilvaniának (BT), a tranzakciót a román versenyhivatal és a Román Nemzeti Bank is jóváhagyta. Az OTP Asset Management Románia értékesítése még a hatósági engedélyezési folyamatban van.

Az OTP Csoport és a Banca Transilvania idén februárban írta alá a megállapodást, melynek értelmében a BT megvásárolta az OTP Leasing Románia, OTP Asset Management Románia, OTP Factoring Románia, OTP Consulting Románia, OTP Advisors Románia és OTP Bank Foundation Románia cégeket. Az OTP Asset Management Románia kivételével az összes leányvállalat értékesítése lezárult.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint az OTP Csoport célja a piaci részesedés növelése volt a közép-kelet-európai régióban és Közép-Ázsiában, de Romániában nem sikerült az optimális piaci részesedést elérni, ezért döntöttek az értékesítés mellett. Csányi Sándor hozzátette, hogy ez a lépés lehetővé teszi, hogy a csoport olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben hangsúlyos jelenlétet tud kiépíteni.

A tranzakció lezárását követően a Banca Transilvania megkezdi az OTP Bank Románia és a román leányvállalatok integrációját. Az OTP Asset Management Románia esetében az adásvétel zárása a hatósági engedély kiadását követően történik meg.

Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania igazgatótanácsának elnöke szerint a BT sikeresen növekedett az összeolvadások és felvásárlások révén, és a mostani lépés tovább erősíti a román gazdaság támogatására való elkötelezettségüket. Ciorcilă elmondta, hogy az egymás követő integrációk hozzájárultak ahhoz, hogy egyedi képességeket építsenek ki és a román piac vezetőjévé váljanak.

A két bank átmeneti időszakban különálló szervezetként működik, az ügyfelek nem tapasztalnak azonnali változásokat. Az integrációval kapcsolatos fejleményekről folyamatos tájékoztatást kapnak.

A Banca Transilvania fenntartja az OTP Csoport Bethlen Gábor Alapkezelő felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatos kötelezettségvállalásait, és kétnyelvű kiszolgálást biztosít azokon a területeken, ahol erre szükség van.

A tranzakció során az OTP Csoport a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Romania és UK, valamint a Deloitte Advisory and Management Consulting Plc. tanácsadó cégekkel dolgozott együtt, míg a BT a Barclays Bank Ireland PLC, a Filip & Company és a PwC Romania tanácsadó cégek segítségét vette igénybe.

Az OTP árfolyama a bejelentés napján 0,3 százalékot emelkedett, az év eleje óta pedig 18,4 százalékos pluszban van. A tranzakció értéke 347,5 millió euró volt.

Az OTP Bank Románia 2004-ben lépett a román piacra, részesedése eszközállomány alapján 2,64 százalék volt szeptember elején. Közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati ügyfellel rendelkezik, és mintegy 100 fiókból álló hálózatában 1800 munkavállaló dolgozik.

A Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Dél-Kelet Európában. A hitelezés területén piaci részesedése 20 százalék, ügyfelei száma meghaladja a 4 milliót, munkavállalói száma a 10 ezret.

Bár az OTP most egy potenciális hídfőállást elveszített, a régióban továbbra is növekedésben van. Ezt bizonyítja, hogy hosszú idő után a régió legnagyobb bankja lett, a The Banker összeállítása alapján látszik, hogy 2023-ban először megelőzte a három nagy regionális lengyel bankot. Míg egy másik összeállításból, az S&P 50 listáján az derült ki, hogy valamennyi európai bank közül az OTP összesített mutatói a legerősebbek.