Rab támadt ápolóra a Csillagban

Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett egy ápoló, amikor egy rab kedd reggel rátámadt a Szegedi Fegyház és Börtönben, azaz a Csillagban – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Az incidens során az ápoló és egy körletfelügyelő a fogvatartott gyógyszerellátását végezte, amikor a rab minden előzmény nélkül hirtelen arcon ütötte őket. Az ápolónő orrcsontja a támadás következtében eltört, míg a körletfelügyelő nem szenvedett sérülést. A támadót testi kényszer és bilincs alkalmazásával sikerült megfékezni.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint évente 20-30 alkalommal fordul elő, hogy a rabok részéről fizikai atrocitás éri a büntetés-végrehajtás kollégáit, és nem ritka, hogy a verbális agresszió mellett valamilyen fizikai atrocitás is éri őket. A börtönparancsnok feljelentést tett a fogvatartott ellen, és a közlemény kiemeli, hogy az ilyen esetek miatt van szükség a mozgáskorlátozó eszközök alkalmazására.

A közleményben megjegyzik, hogy bár gyakran kapnak kritikát a mozgáskorlátozó eszközök használata miatt, az ilyen atrocitások indokolják ezek alkalmazását, legyen szó előállításról vagy akár egy egészségügyi intézményben történő intézkedésről. A BvOP hangsúlyozta, hogy az esetek bizonyítják, szükség van azokra az óvintézkedésekre, amelyek maximálisan garantálják kollégáik és a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát.