Pirája fogás a Holt-Tiszánál

Megdöbbentő fogás történt a Szolnok térségében fekvő Alcsi Holt-Tiszánál, ahol egy horgász, Csonó Tibor gyümölcsevő piráját fogott ki július 5-én. A Dél-Amerikában őshonos halfajt Magyarországon korábban is észlelték, de a szakértők szerint komoly veszélyt jelenthetnek a hazai vizekben élő halállományra.

Csonó Tibor a Szolnok térségében található Alcsi Holt-Tiszából fogott ki egy meglepő zsákmányt: egy gyümölcsevő piráját. A horgász által közzétett fénykép alapján a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) egyeztetése után megerősítést nyert, hogy valóban a Dél-Amerikában őshonos pirapitinga (Piaractus brachipomus) került horogra.

A 24.hu információi szerint a gyümölcsevő piráját először 1991-ben észlelték Magyarországon, a paksi atomerőmű csatornájában, majd 2016-ban egy bányatóból került elő egy újabb egyed. Sólyom Norbert biológus a hal külső morfológiai bélyegei alapján azonosította a fajt, megjegyezve, hogy az oldalvonal mentén 104 pikkely, az oldal fölött 34, alatta pedig 27 pikkely található, az első hátúszón 14, a farok alattin 25, a mellúszón pedig 14 úszósugár számolható.

A biológus szerint a pirapitinga megtelepedésére nem kell számítani hazánkban, mivel a faj 13 Celsius-fok alatti hőmérsékleten elpusztul. Azonban Sólyom Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy nagyobb veszélyt jelenthet a hazai vizekben eddig ismeretlen, trópusi halbetegségek elterjedése, amelyek az őshonos halállományra nézve komoly fenyegetést jelenthetnek.

A szakértők arra kérik a lakosságot, hogy a megunt díszhalakat ne engedjék szabadon a természetes vizekbe, hanem próbálják meg értékesíteni vagy eladományozni, ezzel is csökkentve a betegségek terjedésének kockázatát.