Meghalt a tiramisu atyja, Roberto „Loli” Linguanotto

Vasárnap 81 éves korában elhunyt Roberto „Loli” Linguanotto, az olasz cukrász, aki a modern, ma ismert tiramisu desszert feltalálójaként vált ismertté.

Roberto „Loli” Linguanotto hosszú betegség után távozott az élők sorából Olaszországban, azonban a betegség pontos természetét nem tették közzé. A tiramisu atyjaként emlegetett mestercukrász az 1960-as években, pályafutása kezdetén alkotta meg a ma már világszerte kedvelt édességet, miközben az észak-olaszországi Trevisóban, az Alle Beccherie nevű étteremben dolgozott.

A tiramisu eredettörténete több változatban is ismert. Egyesek szerint Linguanotto véletlenül cseppentett mascarponét egy tál cukorba és tojásba, majd Alba di Pillo-Campeol, az Alle Beccherie tulajdonosának, Ado Campeolnak a felesége segítségével tökéletesítette a kávéízű desszert receptjét. Később állítólag Campeol felesége tette hozzá a desszerthez az eszpresszóba áztatott babapiskótát.

A tiramisu, amelyet eredetileg „Tirame Sù”-nak neveztek, ami olaszul annyit tesz, hogy „dobj fel”, mindössze hat alapanyagból készül: tojás, babapiskóta, cukor, mascarpone, kávé és kakaó. Linguanotto halálhírét a Daily Mail hozta nyilvánosságra, és a hírre még Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia is reagált, kiemelve, hogy Linguanotto fordulópontot jelentett a cukrászatban és a tiramisu világszerte elismert kulináris kiválóságként való elismertségét az ő mesteri cukrászmesterségének és azon törekvésének is köszönhető, hogy velencei finomságunkat egyedivé és utánozhatatlanná tette.

Ado Campeol, akinek éttermében, az Alle Beccheriében találhatták fel a világhírűvé vált desszertet, néhány éve kilencvenhárom éves korában halt meg. A tiramisu történetét egyesek egészen az 1800-as évekig eredeztetik vissza, és több olasz régió is magának követeli az édességet. Friuli-Venezia Giulia tartományban állítólag már az 1950-es években felszolgálták, míg mások szerint már 1891-ben is volt említés Pellegrino Artusi könyvében egy hasonló süteményről, igaz, abban a mascarpone helyén vaj(as krém) szerepel. Sőt, egy verzió szerint az 1670-1723 között élt III. Cosimo Medici nagyherceg sienai látogatásának tiszteletére találták fel a süteményt.