Zuckerberg kritizálja az Apple-t és beszél az AI jövőjéről

Mark Zuckerberg, a Meta (korábban Facebook) vezérigazgatója, nemrégiben kifejezte elégedetlenségét az Apple-lel szemben egy beszélgetés során a Nvidia vezérigazgatójával, Jensen Huanggal. Zuckerberg az Apple-t kritizálta amiatt, hogy akadályozzák az alkalmazásfejlesztést a saját platformjukon, ami nehézségeket okoz a versenytársak által fejlesztett rendszerekre alkalmazásokat készíteni.

Zuckerberg szerint az olyan zárt ökoszisztémák, mint az Apple App Store, korlátozzák az innovációt. Bár elismeri az Apple jelenlegi dominanciáját a mobilpiacon, Zuckerberg egy nyitott ökoszisztémákra összpontosító jövőben reménykedik. A SIGGRAPH 2024 konferencián Zuckerberg a generatív mesterséges intelligencia jövőjéről is beszélt Huanggal. Elképzelése szerint a jövőben az AI által generált, a felhasználókra szabott tartalom lesz elterjedt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az AI segítségével dolgozzanak fel stresszes helyzeteket. Zuckerberg kiemelte, hogy a készítők AI eszközök segítségével új tartalmakat hozhatnak létre, és hogy a tartalmakat azonnal vagy különböző elemek szintetizálásával lehet előállítani. A Meta AI Studio, amelyet az új Llama 3.1 modell hajt, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzék az AI karaktereket, és a készítők saját AI-jukat hozhassák létre a rajongókkal való interakció érdekében. Zuckerberg hangsúlyozta az AI használatát a felhasználók támogatásában stresszoldó helyzetekben, létrehozva amit ő "ítéletmentes zónának" nevez.

Zuckerberg különösen az Apple-t bírálta amiatt, hogy lehetővé tették a felhasználók számára a követés letiltását az iPhone-okon az iOS 14.5-től kezdődően. Zuckerberg erős megjegyzései, amelyek között káromkodás is volt, szokatlanul erőteljesek voltak a számára. Bár elnézést kért, figyelmeztetett, hogy a zárt platformokról való beszéd idegessé teszi.

A milliárdos Meta-vezér egy élőben közvetített pódiumbeszélgetésben fejtette ki véleményét az Apple zárt rendszeréről, és káromkodva adott hangot a frusztrációjának. "Úgy értem, ez egy kicsit önző dolog, de miután egy ideig építettem ezt a céget, az egyik dolgom a következő 10-15 évben az lesz, hogy biztosítsam, hogy meg tudjuk építeni az alapvető technológiát, amire a közösségi élményeket építjük, mert túl sok olyan dolog volt, amit megpróbáltam megépíteni, és aztán a platformszolgáltató azt mondta, hogy 'nem, ezt nem lehet megépíteni', ezért valamilyen szinten azt mondtam, hogy 'b*szd meg'" – fogalmazott Zuckerberg, majd hozzátette, hogy sajnálja, de „ha zárt platformokról beszélünk, dühös leszek”.

Új AI-funkció érkezhet a Meta platformjaira

A Meta AI Studio néven új funkciót tesztelnek az Instagramon, amely lehetővé teszi, hogy a népszerű Insta-oldalak üzemeltetői robotokat hozzanak létre közönségkapcsolati feladatok elvégzésére. Zuckerberg kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia egyes oldalak csevegéseiben jelenik meg – itt jelzik is majd, hogy robot kommunikál. A vállalat mesterségesintelligencia-stratégiájának lényege, hogy platformjaikon a különböző vállalkozások és hírességek a saját képükhöz és egyéniségükhöz igazított modelleket hozhatnak létre, amelyek segítenek a közönséggel és ügyfelekkel való kapcsolattartásban. Ezeknek a robotoknak nem kell feltétlenül csak a fióktulajdonos másolatának lenniük – vagyis önálló karakterük is lehet. Az AI Studio tesztelésének egyik célja, hogy kiderítse, érdekli-e a felhasználókat, hogy celebrobotokkal cseveghetnek. A tesztelésben először 50 alkotó vesz részt, ha ez jól megy, a funkció augusztusban válik mindenki számára elérhetővé.