Ukrajnai és franciaországi támadások zavarják az infrastruktúrát, míg Oroszországban fontos hadiipari üzem gyulladt ki

Vasárnap hajnalban egy ukrán dróntámadás következtében kigyulladt az oroszországi Kurszki terület egyik olajraktára, míg Franciaországban az olimpiai játékok előestéjén és azok alatt több szabotázsakció is történt, amelyek a közlekedést és az internetszolgáltatást is érintették.

Az orosz Kurszki területen lévő olajraktárban vasárnap hajnalban keletkezett tűz, amelyet a tűzoltók két napig oltottak, és végül hétfő estére sikerült teljesen megfékezniük. A tűz során három tartály gyulladt ki, amelyek összesen 7000 köbméter olajszármazékot tároltak, és az ukrán hadsereg szerint a támadás azért történt, mert a raktár fontos szerepet töltött be az orosz katonai logisztikában. A megbízott kormányzó szerint a helyzet már stabilizálódott, de az anyagi károk jelentősek.

Franciaországban az olimpiai játékok megnyitója előtt néhány órával gyújtogatásos szabotázsakció bénította meg a Párizs környéki gyorsvasutakat, majd július 29-én több távolsági optikai kábelt is átvágtak, ami az internetszolgáltatásban okozott fennakadásokat. A támadásokat egy szélsőbaloldali aktivista követte el, akit a hatóságok elfogtak. Marina Ferrari, a digitális ügyekért felelős miniszter elítélte a történteket, és a francia titkosszolgálat különös figyelmet fordít az orosz hackerekre, mivel az orosz sportolókat kizárták az olimpiáról. A hvg szerint az oroszok korábban is megzavarták már az olimpiai játékokat, például a 2018-as dél-koreai téli olimpián.

A francia szervezők felkészültek az olimpia idején várható kibertámadásokra, amelyek száma akár négymilliárd is lehet. Az események azt mutatják, hogy a nemzetközi konfliktusok és politikai feszültségek egyre inkább kiterjednek a digitális és infrastrukturális területekre is.

Ukrajnában a helyzet tovább fokozódik, hiszen az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy elfoglalták Pivgyenne (Leninszkoje) települést Horlivkától északnyugatra, ami fontos előrelépés a Toreck ostroma felé. Az 1400 fős Pivgyenne körül több hónapja folynak harcok, és a település elfoglalása után az oroszok már Toreck külső védvonalához értek. Toreck, a következő stratégiai célpont, egy 30 ezer fős gyárváros, melynek védelmét 2015 óta erősíti az ukrán hadsereg, így a szektorban véres harcok várhatók. A helyzet ebben a szektorban kifejezetten rosszul alakult Ukrajna számára az elmúlt hetekben, hiszen az orosz katonák Njú-Jork kistelepülés elfoglalásával már el tudják érni Toreck agglomerációját.

Ezenfelül, Oroszországban egy másik incidens is aggodalomra ad okot: a hadiipar és űrkutatás szempontjából nélkülözhetetlen NPO Avtomatiki üzem területén hatalmas tűz ütött ki Jekatyerinburgban. Az üzem, amely katonai célú elektronikai komponenseket gyárt, és a nyugati szankciós listákon is szerepel, létfontosságú az orosz hadiipar számára. A tűz 800-1000 négyzetméternyi területen csapott fel, és egy vegyiraktár, illetve az üzem egyik főépülete égett. Az épületből feltörő füstoszlop több kilométeres távolságból is látható volt. Az orosz hadiipari üzemekben a háború kezdete óta rendszeresen történnek tüzek, amelyeket részben ukrán szabotázsakciók, részben dróntámadások, részben pedig emberi mulasztás okoz.