Izraeli tüntetők betörtek egy katonai bázisra

Izraelben több tucatnyi tüntető, köztük a kormánykoalíció szélsőjobboldali képviselői, hatoltak be a Sde Teman katonai támaszpontra, hogy támogatásukról biztosítsák azokat a katonákat, akiket egy palesztin fogoly súlyos bántalmazásával vádolnak.

A dél-izraeli Beersheba közelében fekvő támaszpont hónapok óta a figyelem középpontjában áll a gázai foglyokkal szembeni állítólagos visszaélések miatt. A tüntetők a kerítést is megpróbálták átmászni, miközben azt skandálták: „nem hagyjuk magára a barátainkat, pláne nem a terroristákért”. A helyszínen jelenlévő katonák közül néhányan paprikaspray-t használtak a katonai rendőrség ellen, akik a tartalékosok letartóztatására érkeztek.

A bázison jelenleg vizsgálat folyik több katona ellen, akiket azzal vádolnak, hogy súlyosan bántalmaztak egy Gázában elfogott palesztin fogvatartottat, egy feltételezett Hamász-harcost. Az izraeli média szerint a foglyot súlyos szexuális bántalmazás érte, olyan sérüléseket szenvedett, hogy azoktól járni sem tudott, kórházba kellett vinni. Az izraeli hadsereg főügyésze vizsgálatot rendelt el „egy fogvatartott jelentős bántalmazásának gyanúja miatt”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök higgadtságra szólított fel, míg Herzi Halevi altábornagy, az izraeli vezérkari főnök szerint a Sde Temanba történt behatolás „rendkívül súlyos és törvényellenes”. Gallant védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a katonák viselkedésének kivizsgálását folytatni kell, és hozzátette, hogy „a törvény még a harag idején is mindenkire vonatkozik”.

Itamar Ben-Gvir, a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter azonban „nem kevesebbnek, mint szégyenletesnek” nevezte a tartalékosok letartóztatását. A tüntetők egy második bázisra is betörtek, ahová a katonákat kihallgatásra vitték.

A BBC korábban beszélt a Sde Teimanban felállított tábori kórház egészségügyi dolgozóival, akik azt állították, hogy a fogvatartottak szemét bekötötték, állandóan az ágyukhoz bilincselték őket, és pelenkát kellett viselniük, mert nem engedték el vécére őket. Az Amnesty International felszólította Izraelt, hogy vessen véget a gázai palesztinok határozatlan idejű fogva tartásának és a börtönökben „elharapózó kínzásoknak”.

Jaír Lapid, a centrista Van jövő párt képviselője, az események kapcsán kijelentette: "Nem a szakadék szélén, hanem a szakadékban vagyunk. Ma minden határt átléptek. Az erőszakos milíciák katonai bázisokra való behatolásában részt vevő parlamenti képviselők és miniszterek azt üzenik Izraelnek, hogy végeztek a demokráciával, végeztek a jogállamisággal. Egy veszélyes fasiszta csoport veszélyezteti Izrael létét."