Lakáspiaci élénkülés: rövidülő eladási idők és növekvő árak

A legfrissebb adatok szerint az országos lakáspiacon megfigyelhető az élénkülés, amely a tranzakciószámok és az ingatlanárak emelkedésében is megmutatkozik. Különösen a panellakások eladási ideje csökkent jelentősen.

Az idei első negyedéves hivatalos adatok alapján az eladott lakóingatlanok száma 36 százalékkal nőtt, ami jelentős fordulatot jelent az egy évvel korábbi 23 százalékos csökkenéshez képest. A használt lakóingatlanok ára 5,3 százalékkal, az új ingatlanoké pedig 4,6 százalékkal emelkedett. Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a lakáspiaci forgalom, az árak változása és az értékesítési idő alakulása több hónap alatt rajzolja ki a piac aktuális folyamatait.

Az eladási idők rövidülése különösen figyelemre méltó. Az idei második negyedévben az országos átlagban 94 napra csökkent az eladási idő, míg az első negyedévben még 106 nap volt ez az érték. A budapesti házak esetében az év elején látott 134 napról 98 napra csökkent az értékesítési idő, vagyis több mint egy hónappal rövidült le az eladáshoz szükséges idő. A fővárosi lakások pedig 74 nap alatt találtak gazdára a második negyedévben, miközben az év első három hónapjában 88 napra volt szükség. A panellakások kiemelkednek gyorsaságukkal, Budapesten átlagosan 65 nap, míg a vármegyeszékhelyeken 71 nap alatt keltek el.

A piaci folyamatok lassulásakor a kereslet csökkenésével párhuzamosan először az eladási idők kezdenek nőni, de a gyorsulás, élénkülés időszakában a régebben a piacon lévő ingatlanokat is felszívja a kereslet, ami rövid távon tovább növeli az értékesítési időket. Azonban a jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a lakáspiac élénkülő fázisba került.

A harmadik negyedév elejére vonatkozó, júliusi adatok arra utalnak, hogy az eladási idő tovább csökkenhet, ami a lakáspiac élénkülésének folytatódását vetíti előre.