Donald Trump elleni merényletkísérlet részletei

Thomas Matthew Crooks, aki Donald Trump volt amerikai elnök ellen merényletet kísérelt meg, a Robert Fico szlovák kormányfő elleni támadást is tanulmányozta. A támadó emellett távirányítású robbanóeszközökkel is foglalkozott.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik különleges ügynöke szerint Thomas Matthew Crooks a támadás előkészítése során tömeges áldozatokkal járó lövöldözéseket is tanulmányozott, így keresett rá a Fico-merényletre is, valamint távirányítású bombáknak nézett utána. Az FBI pittsburghi irodájának illetékese elmondta, hogy a 20 éves férfi magas intelligenciaszinttel rendelkezett, de társas kapcsolatai szinte kizárólag családjára korlátozódtak, és kevés barátja vagy ismerőse volt élete során. Az elkövető szülei teljes mértékben együttműködőnek bizonyultak a vizsgálat során.

Az amerikai média által nyilvánosságra hozott üzenetváltásokból kiderült, hogy a Butler városában tartott választási gyűlés területét biztosító rendőrök és biztonsági személyzet tisztában voltak a későbbi támadó jelenlétével, és figyelték őt. Egy üzenet szerint javasolták a Donald Trump közvetlen védelmét ellátó titkosszolgálat mesterlövészeinek értesítését.

Donald Trump a hétvégén bejelentette, hogy szeretne visszatérni a Pennsylvania állambeli Butlerbe, többek között azért, hogy tisztelettel adózzon az ellene elkövetett támadásban meghalt Corey Comperatore, volt önkéntes tűzoltó emlékének. A republikánus elnökjelölt szerdán Pennsylvania államban, Harrisburg városában egy rendezvénycsarnokban tart választási nagygyűlést. Trump beleegyezett abba, hogy a nyomozók őt is meghallgassák a támadásról.

(MTI)