Venezuelai választási eredmények miatti tüntetések

Venezuelában több városban, köztük a fővárosban, Caracasban is utcára vonultak az emberek, mert nem Nicolás Maduró elnököt tartják a választások igazi győztesének. Az ellenzék szerint csalás történt, és az ő jelöltjük, Edmundo González Urrutia nyert 73,2 százalékkal.

Ezrek tüntettek Caracasban, miután Maduro bejelentette, hogy ő nyerte meg a választásokat. A Nemzeti Választási Tanács (CNE) szerint Maduro 5,15 millió szavazatot (51,2 százalék), míg González Urrutia 4,5 millió szavazatot (44,2 százalék) kapott. Az ellenzék azonban csalást emleget, és González Urrutia győzelmét hirdeti, mondván, hogy a szavazóhelyiségekből összegyűjtött szavazatösszesítő ívek 73 százalékát birtokolják. A választási hatóság vezetője, Elvis Amoroso szerint Maduro a szavazatok 80 százalékának összeszámlálása után többséget szerzett.

A BBC és a CNN információi szerint a biztonsági erők könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen, és a PROVEA szerint Maduro-párti fegyveres csoportok is támadtak a békés demonstrálókra. A városokban katonákat és vízágyúkkal felszerelt rendőröket vezényeltek ki, hogy megakadályozzák a tüntetők elnöki palotához való közeledését.

A nemzetközi közösség, köztük több nyugati és latin-amerikai ország, valamint az ENSZ is felszólította Venezuelát, hogy adják ki a szavazóhelyiségek jegyzőkönyveit. Argentína, Uruguay, Chile és az Egyesült Államok nem ismerte el Maduro győzelmét, amire Venezuela visszahívta diplomatáit Buenos Airesből és hat további latin-amerikai ország - Costa Rica, Panama, Peru, a Dominikai Köztársaság és Uruguay - diplomatái mellett.

A venezuelai kormány válaszként ideiglenesen felfüggesztette a kereskedelmi légiforgalmat Venezuelából Panamába és a Dominikai Köztársaságba, valamint további országokba. Maduro elnök azzal vádolta az ellenzéket, hogy az eredmények vitatásával puccsra szólítanak fel.

Az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői szerint a bejelentett eredmények „nem egyeznek a gyors számlálási mechanizmusokon és más forrásokon keresztül kapott adatokkal, ami arra utal, hogy a bejelentett eredmény nem egyezik azzal, ahogyan az emberek szavaztak”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter létfontosságúnak nevezte, hogy minden szavazatot tisztességesen és átláthatóan számoljanak meg, és felszólították a venezuelai választási hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a részletes adatokat, amik alátámasztják a nyilvánosan bejelentett számokat. Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) ülést hívott össze a helyzet megvitatására.

A tüntetések során a korábbi elnök, Hugo Chávez szobrait is ledöntötték La Guairában és Mariarában, ami Maduro vitatott újraválasztását követő népi elégedetlenség egyik jele. Hétfőn egy ember meghalt az országban kitört tüntetések egyikében, és 46 embert őrizetben tartanak a választások utáni események következtében. A tüntetők "Le veletek!" kiáltások közepette borították fel a tengerparton álló, három méter magas szobrot, és egy videón látható, hogy a ledöntött művet az emberek a földön vonszolják, sokan pedig botokkal ütik. Egy másik felvételen egy férfi a szobor egyikének fejét motorja mögé kötve közlekedik.