A forint és a gazdaság aktuális helyzete

A forint árfolyama az euróval szemben a héten nem mutatott erősödést, 393-as szinten mozog, miközben fontos gazdasági adatok érkeznek, amelyek befolyásolhatják a magyar deviza jegyzését. A magyar GDP a vártnál gyengébb növekedést mutat, amit a kormány a külső tényezőknek tulajdonít.

A héten a forint árfolyama az euróval szemben nem mutatott erősödést, 393-ig gyengült hétfőn, és továbbra is 390 és 395 közötti sávban mozog. A dollár az euróval szemben 1,09-ről 1,08-ig csökkent, ami a gyenge európai gazdaság miatt az eurózónára várható kamatcsökkentéseket tükröz.

A magyar GDP a második negyedévben éves alapon 1,5 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez képest pedig 0,2 százalékkal csökkent. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaság növekedése nemzetközi összevetésben az erős középmezőnyhöz tartozik, de az előzetes várakozásoknál alacsonyabb volt, amit külső tényezők, mint a német gazdaság gyengélkedése, az ukrajnai háború és az EU versenyképességi problémái okoznak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek, és a belső kereslet óvatos optimizmusra ad okot, a reálbérek növekedése és a belső fogyasztás helyreállása pozitív jelek, de a külső keresletben még nem látszik a fordulópont. A miniszter hozzátette, hogy a magyar növekedés a háború befejezése után ismét elérheti a dinamikus 4 százalékos szintet, de az elemzők szerint nem látszanak alapjai annak, mitől lehetne olyan 2 százalék környéki vagy kicsivel afeletti gazdasági növekedés az év egészében, mint amit a kormány vár.

A kormány az európai elektromos autóipar fellendítése érdekében egy 11 pontból álló akciótervet dolgozott ki, amely többek között a töltőinfrastruktúra fejlesztését és a vásárlási támogatás bevezetését javasolja, valamint az egész EU-nak sokkal jobban kellene támogatnia az elektromos autók és akkumulátorok gyártását. A kormány várakozásai szerint – az amerikai elnökválasztás után – idén ősszel már egy békeköltségvetést tud majd az Országgyűlés elé terjeszteni, amely elősegíti a 4 százalékos GDP növekedést.

A héten további fontos adatok érkeznek, amelyek közül a legfontosabb az amerikai Fed kamatdöntése, valamint a Bank of England és a Bank of Japan kamatdöntő ülései, amelyek a japán és a brit devizát is érintik. Ezek az események szintén befolyásolhatják a forint árfolyamát a nemzetközi devizapiacon.