Új rekord a Bükk-fennsíkon: Mínusz 5,9 fokot mértek

Megdőlt a nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletének rekordja a Bükk-fennsíkon, ahol a Mohos-töbörben -5,9 fokot mértek. Zabarban pedig hajnali 5 óra 20 perckor 5,1 fokig csökkent a hőmérséklet.

A hétfői adatokat is meghaladva, több helyen is alacsonyabb minimumokat regisztráltak ma reggel. A hétfőn Zabarban mért 7,7 fokos minimumot hét állomás is alulmúlta, de Zabarban volt a leghidegebb, ahol a hőmérséklet 5,1 fokra süllyedt. A következő napokban a minimumok még szerdán is hűsítő tartományban, 7 és 18 fok között mozoghatnak, és csütörtök hajnalban is túlnyomóan 20 fok alatt alakulnak a legalacsonyabb értékek. Azonban péntektől ismét visszatérnek a meleg trópusi éjszakák.

Trópusi éjszakának azt nevezzük, amikor éjszaka a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá. Magyarországon a trópusi éjszakák száma jelenleg külterületeken 1-2, míg a nagyobb városok belsejében 5 és 10 között mozog. A jövőre nézve, 2070-re akár 30-45 trópusi éjszaka is lehet az előrejelzések szerint.

Az Időkép tájékoztatása szerint több mint harminc fokot csökkent a hőmérséklet az ország északi felében, ami már komoly hatással is lehet a szervezetünkre. Az orvosmeteorológiai előrejelzések szerint a hűvös éjszakáknak és a frontmentes időszaknak köszönhetően kipihenhetjük magunkat az esti órákban, nemsokára azonban visszatérnek a trópusi éjszakák.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint kedden túlnyomóan felhőtlen, napos, száraz idő várható, legfeljebb északkeleten lehet kevés gomolyfelhő. A Tiszántúlon és helyenként a Dunántúlon megélénkülhet az északi szél, ám nagyrészt mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26-31 fok között várható, késő estére pedig 15-23 fok közé hűl le a levegő. A nagy napi hőingás miatt viszont vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét alakulhat ki.

Szinte zavartalan lesz a napsütés, így országszerte erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.