A Szajna szennyezettsége miatt elhalasztották a triatlon versenyeket

A Szajna folyó szennyezettségi szintje továbbra is magas, ami miatt a férfi triatlon versenyt keddről szerdára kellett halasztani. A szervezők reményei szerint, ha a helyzet javul, a női verseny után a férfiak is rajthoz állhatnak.

A múlt pénteki és szombati heves esőzések jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, ami a szennyezettség növekedését eredményezte. A szervezők a hajnali órákban vett vízminták alapján állapították meg, hogy az úszópálya egyes pontjain a szennyezettségi szint még mindig az elfogadható határérték felett van.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség hangsúlyozza, hogy a sportolók egészsége az elsődleges, ezért döntöttek a halasztás mellett. Ha szerdán sem lesz megfelelő a vízminőség, akkor a női és a férfi triatlon versenyeket péntekre halaszthatják. Amennyiben péntekre a vízminőség még mindig nem lesz megfelelő, az úszóláb lekerül, és helyette duatlonban indulnak a sportolók.

A párizsi hatóságok korábban ígéretet tettek arra, hogy a Szajnát úszhatóvá teszik az olimpia idejére. E célból a város körülbelül 1,4 milliárd eurót költött a folyó tisztítására, főleg a szennyvíz visszaszorítására. Franciaország egyes hírek szerint 1,5 milliárd eurót fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét.

A vegyes triatlon váltó esetében a készenléti nap augusztus 6. lesz, és a francia fővárosban jövő év júniusáig három fürdőhely megnyitását tervezik a nagyközönség számára. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a hónap elején még megmártózott a folyóban, hogy bizonyítsa a Szajna tisztaságát, de az esőzések után ismét kérdésessé vált a vízminőség.

A versenyben három magyar sportoló is részt vesz: Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor. Remélhetőleg a helyzet javul, és ők is megmutathatják tudásukat a párizsi olimpián. Az eső jelentősen megnöveli a fertőzést okozó baktériumok, például az E. coli és az enterococcusok koncentrációját, ami további aggodalmakat vet fel a versenyek biztonságával kapcsolatban. Hétfőn párizsi tudósítónk lement a Szajna partjára, hogy megnézze, megszagolja a folyó vizét, amelynek minősége rengeteg fejfájást okoz az olimpia szervezőinek, meg a triatlonosoknak és a nyíltvízi úszóknak.

„Újratervezünk, nem tehetünk mást” – nyilatkozta Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója, miután kedd hajnalban kiderült, hogy a Szajna vízminősége miatt elhalasztják a férfi triatlonisták versenyét. A két magyar induló, Bicsák Bence és Lehmann Csongor most áttervezik a napjukat, és arra készülnek, hogy szerdán a lehető legjobb állapotban álljanak rajthoz. A szakmai stáb Kuttor-Bragmayer Zsanettre is figyel, mivel a mostani tudásunk szerint ő rajtol majd először szerdán a női futam résztvevőivel, és utána következik Bicsák Bence és Lehmann Csongor.

A tervezett rajt időpont szerda 10 óra 45 perc, közvetlenül a 8 órakor induló női verseny vége után. Persze csak akkor, ha szerdán a határérték alá csökkennek a szennyezettségi adatok. A helyzetet bonyolítja, hogy kedd estére figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok veszélye miatt Párizsra, ami újabb kedvezőtlen hatást gyakorolhat a Szajna vízminőségére.