Dr. Raffay Bálintot nevezték ki a Nemzeti Kórházak főigazgatóságának helyettes vezetőjévé

Orbán Viktor miniszterelnök Dr. Raffay Bálintot, a Főigazgatói Hivatal korábbi hivatalvezetőjét nevezte ki a Nemzeti Kórházak főigazgatóságának helyettes vezetőjévé, Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára. A kinevezés, amely augusztus 1-jén lép életbe, a Magyar Közlönyben jelent meg.

A Belügyminisztérium nemrég módosította a Nemzeti Kórházak főigazgatóságának szervezeti szabályzatát, amely most már két helyettes vezetői pozíciót határoz meg: egyet az egészségügyi ellátásért és egyet a működésért felelős helyettes vezető számára. Dr. Szondi Zita továbbra is betölti az elsődleges és szakellátásért felelős helyettes vezetői pozícióját.

Júliusban Orbán Viktor felmentette Bene Ildikó és Bábiné Szottfried Gabriellát, a kórházi helyettes vezetőket, akiket a korábbi főigazgató, Jenei Zoltán nevezett ki. Jeneit egészségügyi pénzügyi problémák miatt váltották fel, és utódja, Révész János, kihívásokkal nézett szembe a kórházi adósságok rendezése terén, amint azt a Magyar Kórházszövetség májusi kongresszusa is megerősítette. Révész a kongresszuson arról beszélt, hogy a kórházi adósságok ügyében vereséget szenvedett, javaslatát nem tudta elfogadtatni az ágazat vezetésével.

A Magyar Közlöny szerint a közegészségügyért és megelőzésért felelős korábbi helyettes vezetőt, Szottfried Gabriellát július 15-én mentették fel feladatai alól, indoklás nélkül. Valószínűsíthető, hogy Raffay fogja betölteni a működésért felelős helyettes vezetői pozícióját, mivel a jelenlegi elsődleges és szakellátásért felelős helyettes vezető, Szondi Zita, a helyén marad.

Révész János korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatójaként arra utasította az általa vezetett intézmény dolgozóit, hogy állva köszöntsék, és a magán- és közegészségügy szétválasztásával kapcsolatban komoly konfliktusba került a Magyar Orvosi Kamarával is. Bene Ildikó és Bábiné Szottfried Gabriella, akiket felmentettek, korábban mindketten fideszes képviselők voltak, és mindkettőjüket Jenei Zoltán javaslatára nevezték ki, ahogy Takács Pétert is, aki azóta egészségügyi államtitkár lett. Jenei leváltásakor a Medical Online azt írta, őt tették felelőssé az egészségügy gazdálkodási gondjaiért.