Németország gazdasági teljesítménye csalódást keltett, míg az eurózóna növekedése meghaladta a várakozásokat

A német gazdaság a második negyedévben a vártnál gyengébben teljesített, a GDP 0,1%-kal esett az előző negyedévhez és az előző év azonos időszakához képest is, ezzel nem tudott kitörni az immár két éve tartó stagnálásból. Eközben az eurózóna gazdasága a várakozásokat felülmúlva 0,3%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.

A német bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben csalódást keltő adatokat mutatott. Az elemzők által várt 0,1%-os növekedéssel szemben a GDP valójában 0,1%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, naptárhatástól és szezonalitástól tisztítva. Az előző negyedévben még 0,2%-os növekedést regisztráltak, így a friss adatok nem mutatnak kedvező tendenciát a német gazdaság számára.

Az előző év azonos időszakához képest is 0,1%-kal esett a német GDP, ami azt jelzi, hogy Németország gazdasága már két éve nem mutat jelentős növekedést. Ez a tendencia aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy Németország az eurózóna legnagyobb gazdasági hatalma.

Miközben Németországban gazdasági visszaesés figyelhető meg, az eurózóna gazdasága összességében jobban teljesített a második negyedévben. Az elemzők által várt 0,2%-os növekedéssel szemben az eurózóna GDP-je 0,3%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással igazítva. Ez a szám még csak előzetes becslés, és a második becslés során változhatnak a számok.

A német gazdaság gyengélkedése ellenére az eurózóna gazdasági teljesítménye így is pozitív meglepetést okozott, ami bizonyos mértékben ellensúlyozhatja a német visszaesés negatív hatásait az európai gazdaságra nézve. Európa legtöbb nagy országában egész jól teljesített a gazdaság, a kivétel Németország. Az EU GDP-je 0,7 százalékkal nőtt egy év alatt, az előző negyedévhez képest pedig 0,3 százalékkal. A kontinens legnagyobb országai közül a francia gazdaság 1,1, az olasz 0,9 százalékkal nőtt tavaly április-június óta.

Ez pedig rossz hír Magyarország számára is, hiszen a német gazdasággal szorosan összefügg a mienk helyzete. A magyar GDP-adat is nagyon rossz lett – éves szinten a gyenge bázishoz képest 1,5 százalékos növekedés, negyedéves szinten pedig 0,2 százalékos visszaesés lett –, ennek az egyik fő oka épp az, hogy a német ipar nem nagyon veszi a Magyarországon összeszerelt termékeket.

A német gazdaság gyengélkedése mellett a német infláció meglepetésre megugrott júliusban, ami további aggodalomra ad okot. A német infláció 2,3%-ra nőtt, ami meghaladta az elemzői várakozásokat, és az EU-s módszertan szerint harmonizált index is a várakozások felett, 2,6%-on alakult. Ez a növekedés az előző havi 2,5%-hoz képest jelentős, és az elemzők azt várták, hogy az éves infláció 2,4%-ra mérséklődik júliusban. Havi szinten is erőteljes volt az árnyomás, egy hónap alatt 0,5%-kal drágult az élet Németországban, ami jelentős gyorsulás az előző havi 0,2%-hoz képest.

Az Európai Központi Bank 2022 és 2023 között 4%-ra emelte az irányadó betéti rátát, hogy letörje az inflációt. Az áremelkedés mértéke a 2022-es tetőzés után jelentősen csökkent, de némileg még mindig az EKB 2%-is célszintje felett van. Az infláció megugrásáért többek között a járványügyi lezárások, az energiaválság, a koronavírus-válság utáni refláció, valamint a geopolitikai konfliktusok tehetők felelőssé, az utóbbi hónapokban viszont már a szolgáltatások visszatekintő árazása húzza fel az indexet.

További részletek a két gazdaság teljesítményéről és az inflációs adatokról várhatóan hamarosan érkeznek.