Szlovák és magyar kormányzati álláspontok az ukrajnai helyzetről

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico bejelentette, hogy amennyiben Ukrajna továbbra is akadályozza az orosz olaj tranzitját, a bratiszlavai Slovnaft olajfinomító leállítja a dízel exportját Ukrajnába. Fico a döntést az ukrajnai miniszterelnökkel, Denis Smihallal, valamint az Ukrajnában szolgáló szlovák nagykövettel folytatott megbeszélések után hozta meg. Kiemelte, hogy Ukrajna korlátozása károsítja Szlovákiát, Magyarországot és Ukrajnát is, miközben Oroszországot ez nem érinti. Fico elutasította az új Vasfüggöny-politika gondolatát az EU és Oroszország között, és együttműködést szorgalmazott Oroszországgal az amerikai befolyás csökkentése érdekében. Kijelentette, hogy a szlovák állampolgárok érdekeit helyezi előtérbe a külföldi befolyásokkal szemben, és bírálta a liberális politikusokat a nemzeti érdekek elhanyagolása miatt.

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter bírálta a lengyel kormányt, amiért nem értették meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországot képviselte, nem az EU-t a "béke misszió" során. A magyar és lengyel kormány közötti diplomáciai nézeteltérés tovább folytatódik, Szijjártó hangsúlyozta, hogy Orbán cselekedeteit félreértelmezték az EU-ban. A magyar miniszterelnök kritikát kapott a béke missziója miatt, amely során Ukrajnába, Oroszországba, Kínába, Törökországba és az Egyesült Államokba látogatott. Annak ellenére, hogy törekedtek tisztázni, hogy Orbán Magyarországot képviselte, nem az EU-t, a kétségek továbbra is fennállnak. A lengyel kormány volt a legélesebb kritikus, a két ország közötti feszültség fokozódik. Orbán erőteljesen reagált a lengyel kritikákra, javasolva, hogy Lengyelország térjen vissza a Visegrádi Csoportba, ha terveik kudarcot vallanak. A lengyel tisztségviselők kritizálták Orbán cselekedeteit és megkérdőjelezték Magyarország NATO-tagságát. Az EU nem támogatta Magyarország álláspontját a Külügyek Tanácsának ülésén. A lengyel külügyminiszter, Sikorski kiemelte Orbán elszigeteltségét és az EU szolidaritás hiányát.

Fico a közösségi médiában tett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy amennyiben az orosz olaj tranzitja Ukrajnán keresztül nem újul meg, a Slovnaft finomító leállítja a dízel exportját Ukrajnába. Kifejtette, hogy Szlovákia elutasítja Kijev döntését és békés álláspontot tart fenn az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Fico kiemelte az EU számára az Oroszországgal való potenciális együttműködés fontosságát az Egyesült Államoktól való függőség csökkentése érdekében.