Az idei olimpiai érmek értéke, egy rejtélyes hollywoodi gyilkosság és az olimpiai megnyitó vitája

Az olimpiai érmek nem csak sportolói teljesítmény szimbólumai, hanem anyagi értéket is képviselnek, melyek az idő előrehaladtával növekedhetnek. Ezzel szemben Cynthia Bouron hollywoodi színésznő élete és halála rejtélyekkel teli, gyilkosát több évtized után sem találták meg. A 2024-es párizsi olimpia megnyitóját pedig Donald Trump és több katolikus csoport is kritizálta, mondván, hogy az ünnepség egyik jelenete Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját parodizálta ki.

Az Oxford Economics szerint az idei olimpiai érmek jelentős értékkel bírnak, különösen az arany és ezüst érmek, amelyek piaci értéke 1027, illetve 535 dollár. Az aranyérmek 523 gramm ezüstből és 6 gramm aranyból, az ezüstérmek 525 gramm tiszta ezüstből, míg a bronzérmek 455 gramm rézből, ónból és cinkből készülnek. A bronzérmek anyagi értéke elhanyagolható, mindössze 5 dollár. A jövőbeni olimpiák érmei még magasabb értéket képviselhetnek, a 2028-as Los Angeles-i játékokon az aranyérmek ára 1136 dollárra, az ezüstérmeké 579 dollárra emelkedhet, míg a 2032-es brisbane-i játékokra ez már 1612, illetve 608 dollár lehet. A 2024-es párizsi olimpia érmesei ráadásul egy különleges ajándékot is kapnak: egy kartondobozt, amely az olimpia hivatalos plakátját tartalmazza, melyet Ugo Gattoni illusztrátor készített el 2000 munkaóra alatt, és amely a miniatürizált Párizs nevezetességeit, valamint az olimpia versenyszámai és helyszínei láthatóak, rengeteg rejtett részlettel.

Cynthia Bouron élete Hollywood felé fordult, de tragédiába torkollott, amikor 39 éves korában meggyilkolták. A gazdag családból származó nő holttestét egy autó csomagtartójában találták meg, és bár több mint ötven éve történt a gyilkosság, az elkövetőt a mai napig nem sikerült azonosítani. Bouron élete során több viharos kapcsolaton is átesett, többek között egy jugoszláv háborús bűnözővel, Milos Miloseviccsel kötött házassága is botrányosan végződött.

A színésznő neve leginkább egy per kapcsán maradt fenn, amikor Cary Grant ellen indított gyerektartásdíj-követelést, de a per hamar véget ért, mivel nem tudta bizonyítani az apaságot. Bouron halála után a szakma alig emlékezett meg róla, és tragédiája nem volt egyedi, hiszen egykori férje és egykori társa is hasonló körülmények között halt meg. A színésznő lánya, Stephanie most a sajtó segítségét kéri, hogy megtalálhassa a két testvérét, akiket anyjuk halála óta nem látott.

A 2024-es párizsi olimpia megnyitóját Donald Trump és több katolikus csoport is kritizálta, mondván, hogy az ünnepség egyik jelenete Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját parodizálta ki. Trump a Fox Newsnak nyilatkozva kifejtette, hogy ő „nagyon nyitott gondolkodású”, de a megnyitót „szégyennek” tartja, és hozzátette, hogy ha 2028-ban ő lesz az USA elnöke, amikor Los Angelesben rendeznek olimpiát, ilyen semmiképpen sem fordulhat elő. Katolikus csoportok, francia püspökök és jobboldali szereplők is elítélték a kérdéses jelenetet, amelyben táncosok, drag queenek és egy DJ vett részt olyan pózokban, amelyek az utolsó vacsora ábrázolására emlékeztetnek. A párizsi olimpia hivatalos oldala szerint azonban a megnyitón a görög Dionüszosz interpretációját szerették volna bemutatni, és nem Da Vinci festményét. Az olimpiai szervezők hivatalos oldalán közzétett bejegyzésükben azt írták, hogy „a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”. Sokan úgy gondolják, hogy az "Az istenek ünnepe" című festmény lehetett a cél, ám ezt nem erősítették még hivatalosan. Az érmek maguk is egyediek, hiszen az Eiffel-torony egy-egy darabkáját tartalmazzák.