Magyarországi költségvetési intézmények adósságai

Magyarország költségvetési intézményei jelentős, kifizetetlen számlákkal küzdenek, összesen 79,9 milliárd forint értékben, amely főként vállalatoknak és beszállítóknak tartozik. A tartozások szintje, bár csökkent a márciusi történelmi csúcspont, 134 milliárd forintot követően, még mindig meghaladja az elmúlt évtizedek átlagát.

A rendőrség és a börtönök is jelentős adósságokkal küzdenek; a rendőrség 23,3 milliárd forinttal, míg a börtönök 4,2 milliárd forinttal tartoznak. A Belügyminisztérium intézményei a tartozások 96%-áért felelősek, beleértve az egészségügyi létesítményeket is. A kormányhivataloknál 1,5 milliárd forint tartozást mért a MÁK.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a rendőrség az ország egyik legnagyobb adósának számít, 23,3 milliárd forintos kifizetetlen tartozással. A Készenléti Rendőrség áll a legnagyobb adósok listájának élén, ők tartják nyilván a legnagyobb adósságot, míg az Országos Rendőr-Főkapitányság és a Budapesti Rendőr-Főkapitányság is jelentős összegekkel tartoznak. Az állami kórházak összes tartozása jelenleg 48 milliárd forint, ami májusról júniusra 58,2 milliárd forintról mérséklődött, tehát történhetett egy korlátozott méretű tartozásrendezés. A költségvetési intézmények összesen 79,9 milliárd forint kifizetetlen tartozással rendelkeznek, ami jelentősen alacsonyabb a márciusi történelmi csúcspontnál, de még mindig az elmúlt évtized átlaga felett van.

A rendőrség pénzügyi nehézségekkel küzd, ami késedelmeket okoz a kijelölt igazságügyi szakértők kifizetésében, néhány szakértő pedig perelte a rendőrséget a kifizetetlen díjak miatt. A rendőrség a kifizetési problémákat a költségvetési forrásokkal való összehangolásra vezeti vissza. A büdzséhiány június végére 2,656 billió forintra nőtt, amely meghaladja az egész évre tervezett hiányt 105,6%-kal.

Érdemes megjegyezni, hogy a június végi adatokban nincs benne a négy alapítványi kézbe került egyetemi klinika (Debrecen, Szeged, Pécs és a fővárosi Semmelweis klinikák) adósságállománya, noha ők is költségvetési pénzből gazdálkodnak, és korábban jellemzően 15-20 milliárd forintos tartozásuk volt. A Népszava szerint szinte biztos, hogy a jelenlegi költségvetési-gazdasági környezetben az év végére további beavatkozás nélkül újra százmilliárdra rúg majd a kifizetetlen tartozás összege.