Franciaországi szabotázs és az olimpia szexi pillanatai

Hétfőn kora reggel ismeretlen tettesek szabotázsakciót hajtottak végre a francia internet-infrastruktúra ellen, amely országszerte internetkimaradást okozott, de az olimpiát nem érintette. A Párizs környéki gyorsvasutak elleni támadás után most egy másik akció miatt is nyomoznak a hatóságok.

A The Next Web beszámolója szerint több távolsági optikai kábelt vágtak át, ami fennakadásokat okozott az internetszolgáltatásban. Marina Ferrari, a digitális ügyekért felelős miniszter, elítélte a támadást, és az elkövetőket gyávának és felelőtlennek nevezte. A francia titkosszolgálatok különösen figyelnek az orosz hackerekre, mivel az orosz sportolókat az Ukrajna elleni agresszió miatt eltiltották a játékokon való részvételtől. A 2018-as dél-koreai téli olimpián az orosz hackerek már bizonyították képességeiket, amikor betörtek az online jegyértékesítő rendszerbe és letiltották a wifit az olimpiai stadionban a nyitóünnepség alatt.

Az olimpia azonban nem csak a szabotázsakciókról szól, hanem a sportolók megjelenéséről is. Jules Bouyer, a francia műugró apró úszónadrágjával vált az internet sztárjává, és a róla készült fotókat rajongók százai osztották meg. Nem csak ő, hanem más sportolók is felkeltették a figyelmet, például Alexis Jandard és a holland Arno Kamminga is, akik szintén merész megjelenésükkel hódították meg a közönséget. Kamminga bőréhez hasonló színű úszónadrágja első pillantásra azt a benyomást keltette, mintha meztelen lenne.

A szakemberek az olimpia idején akár négymilliárd kibertámadásra is számítanak az esemény infrastruktúrája ellen. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a gyorsvasutak elleni és az internet-infrastruktúra elleni támadások összefüggésben állnak-e egymással, és hogy az olimpiát célozták-e meg ezekkel az akciókkal.

A hétfői nap azonban nem csak a szabotázsakciókról és a sportolók megjelenéséről szólt, hanem az olimpiai eseményekről is. Fotókon keresztül mutatjuk be, mi történt Párizsban az olimpia első hétfőjén, ahol a sportolók teljesítménye és a versenyek izgalma került előtérbe. Az olimpiai játékok minden részletét figyelemmel kísérve a nézők nem csak a versenyzők, hanem a sportágak sokszínűségét is megcsodálhatták.

Az olimpiai nyitóünnepség azonban nem múlt el viták nélkül. Barbara Butch francia DJ, aki a nyitóünnepség egyik ellentmondásos jelenetében, a "Festivity" című produkcióban játszotta a zenét, rendőrségi feljelentést tett a kapott zaklatások és fenyegetések miatt. Butch ügyvédje, Audrey Msellati szerint a művész halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegető üzeneteket kapott, valamint antiszemita, homofób és szexista sértések célpontja lett. A nyitóünnepség egyik jelenetét sokan tévesen Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményének paródiájának vélték, ami heves vitákat váltott ki, ám a szervezők és a művészeti vezető, Thomas Jolly szerint a görög Dionüszosz interpretációját ábrázolták, és nem Da Vinci művét akarták imitálni. A jelenetet a katolikus egyház és szélsőjobboldali politikusok is kritizálták. Butch azonban elítéli a gyűlöletet, és kiáll az inkluzivitás, a jóindulat és a mások iránti szeretet mellett, amelyek művészi projektjeinek középpontjában állnak.