Taylor Swift turnéja és a nagy sportesemények hatása a szálláshelyek piacára

Az európai rövid távú szálláshelykiadás piaca dinamikus növekedést mutat, amelyben jelentős szerepet játszanak a nagy tömegeket vonzó koncertek és sportesemények, mint például Taylor Swift turnéja és a párizsi olimpia.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2024 első negyedévében a vezető online platformokon lefoglalt éjszakák száma 28,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az Európai Unióban a turisták összesen 123,7 millió éjszakát töltöttek rövid távú szálláshelyeken ebben az időszakban.

A rövid távú bérlések iránti kereslet növekedése azonban nem mindenhol találkozik pozitív fogadtatással. Számos turisztikai központban, mint például a spanyolországi Kanári-szigetek, Lisszabon és Berlin, korlátozásokat vezettek be, és a helyi lakosok gyakran a lakáshiányért és az árak emelkedéséért teszik felelőssé ezeket a bérleményeket. Spanyolországban és Franciaországban tiltakozó megmozdulásokat tartottak, míg Olaszország a több lakást is üzemeltetőkre kivetett adók emelését tervezi.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) májusban közzétett jelentése szerint a rövid távú bérbeadások kihasználtsága 2024 első negyedévében 3 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka részben az lehet, hogy bár nőtt a kereslet, még nagyobb mértékben nőtt az újonnan piacra kerülő rövid távú bérlemények kínálata.

A nagy egyszeri események, mint például a párizsi olimpia, jelentős hatással vannak a rövid távú bérleti piacra. Taylor Swift turnéjának európai szakasza alatt például Varsóban augusztusra, amikor az énekesnő koncertjei zajlanak, több mint kétszeresére nőtt a rövid távú bérleti díjak szintje az éves átlaghoz képest.

A turizmus elleni tiltakozások idén nyáron sem maradtak el Európában, Spanyolországban például tömegturizmus elleni tüntetéshullám söpört végig, júliusban számos nagyvárosban utcára vonultak az emberek, Barcelonában is háromezer ember tiltakozott, transzparenseiken olyan szlogenek szerepeltek, mint hogy „Elég! Húzzunk határt a turizmusban”, vagy „Csökkentsük a turizmust, most!”, miközben azt skandáltak: „Turisták, kifelé a környékünkről”. A tiltakozások fő kiváltó oka a lakhatás: mivel minden létező lakást kiadnak rövid távra a turistáknak, a helyiek egyre kijjebb szorulnak a városokból. Ez főleg a történelmi városmagokban szembeötlő, ahol már lassan több az Airbnb-s szállóvendég, mint a helyi lakos. Budapesten ráadásul nemhogy nem sikerült eddig korlátozni a rövid távú lakáskiadást, még egy egységes szabályozásig sem sikerült eljutni Karácsony Gergely első ciklusában az ígéretek ellenére, pedig a bérleti piac árai alapján lenne rá igény.