Elhunyt idősebb Balzsay Károly, a magyar boksz ikonja

Kedden hajnalban távozott az élők sorából idősebb Balzsay Károly mesteredző, a magyar ökölvívó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, éppen egy héttel a 75. születésnapja után.

A szomorú hírt gyermekei, ifjabb Balzsay Károly és Balzsay Dorottya Emese jelentették be közösségi oldalukon. Idősebb Balzsay Károly a magyar boksz egyik meghatározó alakjaként vonult be a sportág történetébe, hiszen 1986-ban az MTK-nál kezdte meg edzői pályafutását, majd a Budapesti Honvéd, a Kecskeméti SE és a KSI versenyzőit is felkészítette.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakedzőjeként 2003-tól dolgozott, és 2004-től 2008-ig töltötte be a felnőtt válogatott szövetségi kapitányi posztját. Ezen időszak alatt számos sikert ért el, és 2008-ban Mesteredző életműdíjjal ismerték el munkásságát. Az edzői tevékenység mellett a Testnevelési Egyetemen is oktatott, ahol 2020-ban mesteroktatói címmel tüntették ki.

Tanítványai között olyan neves bokszolók voltak, mint a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Gönczi Róbert, az Eb-ezüstérmes Erős Lajos, valamint saját fia, ifjabb Balzsay Károly, aki amatőrként Európa-bajnoki ezüstéremmel büszkélkedhetett, mielőtt profi karrierjébe kezdett.

A magyar ökölvívó közösség és a sportág rajongói mély fájdalommal és tisztelettel emlékeznek rá. Idősebb Balzsay Károly öröksége és hatása a magyar bokszra maradandó.