A Google AI fejlesztései: Új funkciók a Gemini szolgáltatásban, a Green Light projekt és a W3C konfliktus

A Google mesterséges intelligenciájának fejlesztéseivel kapcsolatos hírekben új bővítmények érkeznek a Gemini szolgáltatáshoz, míg a Green Light projekt a közlekedési lámpák optimalizálásával csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emellett a Google és a W3C közötti összetűzés is napvilágot látott a harmadik féltől származó sütikkel kapcsolatban.

A Google Gemini szolgáltatása hamarosan új bővítményekkel bővül, amelyek szélesebb körű adathozzáférést tesznek lehetővé a felhasználók számára. Az Android Authority által felfedezett információk szerint a legújabb béta verzióban (v15.29.34.29.) rejtett kódok utalnak hat új bővítmény érkezésére, amelyek közül háromról már korábban esett szó, de a többi három még nem volt hivatalosan bejelentve.

Ezek a bővítmények lehetővé teszik többek között a valós idejű repülési információk lekérését, az intelligens otthon készülékek vezérlését, valamint a telefon beállításaival és alkalmazásaival való közvetlen interakciót. A Google Home bővítmény például a Gemini számára teszi lehetővé az intelligens otthon készülékek, mint a lámpák és kapcsolók vezérlését anélkül, hogy a Google Assistanten keresztül kellene kéréseket intézni.

A Google Green Light projektje a közlekedési lámpák előtti várakozási idő optimalizálására irányul, amely már négy kontinens 12 városában, köztük Budapesten is bevezetésre került. A projekt célja, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, amelyek jelentős részét a piros lámpáknál álló autók adják. A mesterséges intelligencia segítségével a rendszer olyan adatokat vizsgál, mint a forgalom, a haladási minták és a megállások gyakorisága, majd javaslatokat küld a város illetékes szakembereinek a lámpák optimalizálására.

Az eddigi adatok szerint a Green Light projekt sikeresnek bizonyult: a piros lámpáknál töltött idő 30%-kal, míg az üvegházhatású gázok kibocsátása körülbelül 10%-kal csökkent a bevezetett kereszteződésekben. Budapesten a Gép utca – Kőbányai út – Szállás utca, a Hősök tere és a 6-os út – M0 kereszteződésekben vezették be először a rendszert.

A Google azonban nem csak a mesterséges intelligencia terén hoz újításokat, hanem a böngészőbiztonság terén is. A vállalat bejelentette az új Chrome-környezetet, amely szerinte a biztonságos böngészést szolgálja. Azonban a W3C, a világhálót szabványok és ajánlások kidolgozásával felügyelő konzorcium, kifogásolja a harmadik féltől származó sütik megtartását a nyomon követés miatt, és reméli, hogy a Google visszavonja a döntést.

A Google Gemini és a Green Light projekt fejlesztései, valamint a W3C-vel való összetűzés azt mutatják, hogy a vállalat továbbra is törekszik az integrációra és az AI technológia, valamint a biztonságos böngészési környezetek mindennapi életünkbe való beépítésére, hogy megkönnyítse a felhasználók mindennapjait és hozzájáruljon a környezetvédelemhez, miközben figyelembe veszi a felhasználók adatvédelmi aggályait.