Külföldi turisták által elárasztott Magyarország júniusban

A magyar turisztikai szálláshelyekre érkező vendégek száma 11 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

2024 júniusában a turisztikai szálláshelyeken 1,8 millió vendég közel 4,2 millió vendégéjszakát töltött el, ami 11 százalékos növekedést jelent a vendégek számában és 3,1 százalékos emelkedést a vendégéjszakák terén az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák 69 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 1,6 százalékkal haladta meg az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 6,5 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 4,8 százalékkal emelkedett, azonban a vendégéjszakák száma 2,2 százalékkal csökkent, amit részben az iskolai tanév egy héttel későbbi kezdete okozhatott. A belföldi vendégek száma 972 ezer volt, és ők összesen 2,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyeken 679 ezer belföldi vendéget és 1,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, melyek 64 százalékát szállodákban töltötték el, itt 2,3 százalék volt az éves növekedés. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 2,9 százalékkal maradt el a 2023. júniusi adatoktól.

A főbb hazai turisztikai térségek közül Tokajban és Nyíregyházán 13 százalékos, Győr–Pannonhalmán 12 százalékos csökkenést, a Balatonnál 1,8 százalékos csökkenést, míg Budapesten 5,7 százalékos növekedést regisztráltak.

A külföldi vendégek száma 19 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 9,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 825 ezer külföldi vendég 2,0 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 584 ezer vendéget és 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

Ezek 79 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 19 százalékkal nőtt.

Budapesten 17, a Balatonnál 3,7 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, míg a Sopron–Fertő turisztikai térségben 4,7 százalékkal bővült, Gyula és térségében viszont 14 százalékkal esett vissza.

A Balaton a magyarok kedvenc úti célja maradt, az összes belföldi vendégéjszaka harmadát ott töltötték el, míg a külföldiek leginkább Budapestre látogattak, ahol az ő szálláshely-foglalásaik 57 százaléka volt.

Összesen 30 794 turisztikai szálláshely fogadott vendégeket, ezen belül 2899 kereskedelmi, illetve 27 895 magán- és egyéb szálláshely. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1004 szálloda és 1165 panzió volt nyitva június egy részében vagy egészében. A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 95 milliárd forint volt, folyó áron 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 4,0 százalékkal többet, 3,8 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Jól festő első félév

Összességében sikeres első félévet zárt a – kisebb belviszálytól szenvedő – hazai turizmus. A turisztikai szálláshelyeken 7,6 százalékkal több, összesen 17,8 millió vendégéjszakát regisztráltak 2024. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 3,0, a külföldiek 12 százalékkal több (8,5 millió, illetve 9,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken az idei első félévben, mint tavalyiban.