Amerikai történész szerint sok mindennek kell félremennie Trump győzelméhez

Allan Lichtman amerikai történész, aki a "Kulcsok a Fehér Házhoz" előrejelző rendszert dolgozta ki, úgy véli, hogy Kamala Harris alelnök, amennyiben ő lesz a demokraták jelöltje, jelenleg sokkal közelebb áll a győzelemhez, mint Donald Trump.

Allan Lichtman, aki 1984 óta szinte minden elnökválasztási versenyt helyesen jósolt meg, egy 13 kérdésből álló rendszert alkotott, amelynek segítségével előre jelezhető az elnökválasztás kimenetele. A rendszer szerint a demokraták jelenleg hat kulcsot birtokolnak, míg a republikánusoknak három kulcsuk van, és még négy kulcsot kell kiosztani. A demokraták kulcsai között szerepel az előválasztási verseny, a rövid és hosszú távú gazdaság, a politikai változás, a botránymentesség és a kihívó karizmája. A republikánusok kulcsai között van a képviselőházi többség megszerzése a 2022-es félidős választásokon, a jelenlegi hivatalban lévő képviselő nem pályázik az újraválasztásra, és a jelenlegi hivatalban lévő képviselőnek nincs karizmája. A fennmaradó kulcsok között szerepel a harmadik párti tényező, a társadalmi zavargások hiánya, valamint a külföldi katonai kudarc és siker. Lichtman szerint a demokraták még három kulcsot elveszíthetnek, de még mindig ők lennének a megjósolt győztesek. A végleges előrejelzés a Demokrata Nemzeti Kongresszuson fog megszületni, ahol a demokraták megválasztják jelöltjüket.

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt, a Fox Newsnak adott interjújában elmondta, hogy "valószínűleg" kiáll vitázni Kamala Harris demokrata elnökjelölttel, de egyenes választ nem adott arra vonatkozóan, hogy ténylegesen részt vesz-e a vitában. Trump korábban Joe Biden elnökkel állt volna ki a szeptemberi vitára, de miután Biden kiszállt a versenyből, és Harris lett a demokrata jelölt, Trump kétségbe vonta a vita eredeti feltételeit. Azt is javasolta, hogy a szeptember 10-i vitát ne az ABC News-on rendezzék meg, és a csatornát "fake newsnak" nevezte. A műsorvezető többször is rákérdezett Trumpnál a vitával kapcsolatos terveire, mire Trump végül azt mondta: "A válaszom az, hogy igen, valószínűleg vitázni fogok". Azonban később kevéssé tisztázta ezt a kérdést, mondván: „Valószínűleg a végén vitázni fogok. De azt is meg tudom érvelni, hogy nem teszem meg”.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn átfogó reformcsomaggal állt elő az amerikai Legfelsőbb Bírósággal kapcsolatban. Az alkotmánymódosítást is magába foglaló tervezet szerinte szükséges ahhoz, hogy megfékezzék a konzervatív vezetésű bíróságot, amely az utóbbi időszakban aláásott számos precedensértékű jogi normát. Biden arra szólította fel a Kongresszust, hogy fogadjon el kötelező érvényű és betartatható etikai szabályokat, melyek előírnák a bírák számára az általuk kapott ajándékok nyilvánosságra hozatalát, a nyilvános politikai tevékenységtől való tartózkodást, és azt, hogy kivonják magukat a saját vagy házastársuk összeférhetetlenségét sejtető ügyek alól. A demokrata elnök emellett a jelenleg élethosszig tartó megbízatással rendelkező bírák hivatali idejét 18 évben maximálná. Biden ezen kívül alkotmánymódosítást is javasolt a Donald Trump volt elnököt érintő, július 1-jei legfelsőbb bírósági ítéletben elismert széles körű elnöki mentelmi jog megszüntetése céljából. Kamala Harris alelnök, a demokraták várható alelnökjelöltje beállt Biden tervezete mögé, és úgy fogalmazott, "demokráciánkban senki sem állhat a törvények felett."

Donald Trump megvédte JD Vance szenátor "gyerektelen macskás hölgyek" megjegyzését, mondván, hogy Vance csak azt akarta megmutatni, mennyire nagyra tartja a családi életet. Vance 2021-es megjegyzései, amikben Kamala Harris alelnökre és más demokratákra „egy rakás gyerektelen macskás hölgyként, akik szerencsétlenek a saját életükben” hivatkozott, azután kerültek újra felszínre, hogy Trump a hónap elején az ohiói szenátort választotta az alelnök jelöltjének. Vance megjegyzései sokakban váltott ki ellenérzéseket, és egyes politikai stratégák figyelmeztettek, hogy egy szoros választáson értékes szavazatokba kerülhetnek a Trump-kampánynak. Trump az interjúban azt is elmondta, hogy nem tartja többre a családos embereket, és hozzátette: „Tudja, van, hogy nem találkozik az ember a megfelelő emberrel, vagy nem találkozik semmilyen emberrel. De ugyanolyan jó, sok esetben sokkal jobb, mint egy olyan ember, aki családi helyzetben van”.