Király Levente, a Nemzet Színésze elhunyt

Király Levente, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, 87 éves korában hunyt el kedden reggel.

Király Levente, aki eredeti nevén Kőnig Levente-ként született 1937-ben Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1959-ben, és ugyanebben az évben csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színházhoz. A társulat vezető művésze és a prózai tagozat meghatározó tagja lett, ahol könnyed vígjátékokban és komoly tragédiákban egyaránt kiemelkedő alakításokat nyújtott. Pályafutása során számos díjban részesült, többek között 2003-ban Kossuth-díjat kapott, és 2006-ban a Nemzet Színésze címmel tüntették ki, Zenthe Ferenc halála után.

Szeged városa, ahol született és élete nagy részét töltötte, 2007-ben díszpolgárává avatta. Király Levente hűséges maradt a színházhoz még nyugdíjazása után is, és a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjaként tevékenykedett. A színművész számos klasszikus operettben, irodalmi klasszikusban és híres musicalekben, mint például a "Hegedűs a háztetőn", játszott emlékezetes szerepeket.

Király Levente a színészi pályát kiszámíthatatlannak tartotta, és sosem lehetünk biztosak a sikerben. A fiatalabb színészek mentoraként is ismert volt, és a szakma, valamint a közönség elismerését is kivívta magának. Fia, Király Attila szintén a színészi pályát választotta.

A szegedi város gyászolja veszteségét, és a családdal együttműködve szervezi a temetési szertartásokat. Király Levente halálával a Nemzet Színészei közül a legidősebb tag távozott, a következő tagot a megmaradt színészek választják majd ki Benedek Miklós nemrégiben bekövetkezett halála után.

Szeged Önkormányzata és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült Király Levente haláláról. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti a színművészt, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről. Király Levente pályája kezdetén klasszikus nagyoperettek táncoskomikusi szerepkörében aratott nagy sikereket, és később a világirodalom nagy klasszikusainak karakterszerepeit is megformálta, mint például Mercutió a Rómeo és Júliából, Falstaff a IV. Henrikből vagy Figaro Beaumarchais darabjából. A Szegedi Szabadtéri Játékokon is fellépett, többek között a Cyrano de Bergerac és a La Mancha lovagja előadásokban. Több magyar filmben is jelentős szerepet kapott, illetve budapesti társulatoknál is gyakran lépett fel vendégként.

Osztályfőnöke, Szinetár Miklós, aki Király Leventét az első osztályában tanította a Színművészeti Főiskolán, mély megrendüléssel nyilatkozott tanítványának haláláról. "Jajj istenem, de sajnálom őt. Hatalmas veszteség a távozása. Nagyon büszke voltam rá, amikor a Nemzet Színészei közé választották. Nagy sikerei voltak Szegeden, ott igazi sztárként kezelték, megbecsülték és szinte megállt a forgalom, ha feltűnt" - emlékezett Szinetár.

Kárász Zénó, a Szegedi Nemzeti Színház tagja, elmondta, hogy bár Király Levente 2017-ben visszavonult, gyakran sétált a színház felé, és olyankor mindig bejött köszönni. A Nemzet Színészei közül Szacsvay László is megérintette kollégája halálhíre. "Hát sajnos ilyen az élet, egyre csak fogyunk. Szomorú, hogy ismét össze kell majd ülnünk a többi taggal" - fogalmazott a színész.