Tesla önvezető szoftver tesztje és tömeges visszahívás

Egy elemző majdnem balesetet szenvedett a Tesla Full Self-Driving (FSD) rendszerének tesztelése közben, miközben a cég több mint 1,8 millió autót hív vissza egy motorháztető reteszelő egységgel kapcsolatos probléma miatt.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója többször is hangsúlyozta, hogy a befektetőknek ki kell próbálniuk a Full Self-Driving (FSD) rendszert, hogy megértsék a vállalatot. William Stein, a Truist Securities elemzője azonban majdnem balesetet okozott, amikor tesztelte a rendszert, mivel a Tesla Model Y egy kereszteződésben hirtelen gyorsított, és csak gyors beavatkozásával tudta elkerülni az ütközést.

Stein a teszt után fenntartotta a Tesla részvényre vonatkozó 215 dolláros célárát, annak ellenére, hogy a papír előző napi záróára 232 dollár volt. Az elemző áprilisban már kipróbálta az FSD-t, és vegyes értékelést adott neki. A második tesztvezetés során aggasztónak találta, hogy már nem kellett rángatnia a kormánykereket az FSD bekapcsolva tartásához, és a rendszer 20-40 másodpercig ment tovább, mielőtt figyelmeztetést adott volna.

A Tesla közben bejelentette, hogy több mint 1,8 millió járművet hív vissza az Egyesült Államokban. A visszahívás a 2021-2024-es Model 3, Model S és Model X, valamint a 2020-2024-es Model Y járműveket érinti, és a motorháztető reteszelő egységével kapcsolatos probléma miatt szükséges, amely nem érzékeli megfelelően a motorháztető felnyitott állapotát.

Az NHTSA szerint a hiba miatt a motorháztető teljesen kinyílhat vezetés közben, ami jelentős mértékben akadályozhatja a vezetőt a látásban és növeli a balesetek kockázatát. A Tesla ingyenes szoftverfrissítést kínál a probléma orvoslására, ami lehetővé teszi a tulajdonosoknak, hogy szervízbe szállítás nélkül javítsák ki a hibát.

Ez nem az első alkalom idén, hogy a Tesla nagyszámú autót hív vissza. Az év elején több mint 2 millió járművet hívtak vissza egy figyelmeztető lámpákkal kapcsolatos probléma miatt, és nemrégiben több mint 11 ezer Cybertruckot hívtak vissza ablaktörlők és kárpitozás problémái miatt. A Tesla részvényei enyhe emelkedést mutattak a nyitás előtti kereskedésben, idén 6,6 százalékot esett a jegyzés.