Orosz Nemzetközi Beruházási Bank adóssága Magyarországnak

A magyar kormány szerint az Orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) körülbelül 26 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak. Ennek ellenére a kormány nem tett látható lépéseket az adósság behajtására. Több európai ország kivonult a bankból Oroszország ukrajnai inváziója után, Magyarország pedig az utolsó EU-tagállamként hagyta el az intézményt.

A kivonulási folyamat gyors volt, de az elválás jelentős összegeket hagyott az IIB-ben a volt tagországok számára. A magyar kormány nem válaszolt azokra a megkeresésekre, amelyek a bank elleni csőd- vagy felszámolási eljárások lehetőségéről érdeklődtek, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely miniszter korábban említést tett ezekről. A Cseh Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy törekednek a cseh alapok visszaszerzésére az orosz banktól.

A magyar kormány 2023-ban hagyta el az IIB-t a szankciók miatt, de a kormányzati tisztségviselők állításai ellenére nincs nyilvántartás a források visszaszerzésére irányuló kísérletekről. A bank legértékesebb vagyona a Lánchíd Palota, amelynek becsült értéke körülbelül 9 milliárd forint.

A magyar kormány nem tett lépéseket a Nemzetközi Beruházási Bankban rekedt körülbelül 26 milliárd forint magyar közpénz visszaszerzésére, amelyet "orosz kém bankként" is emlegetnek. Ezzel szemben a cseh kormány aktívan törekszik jogi lépések megtételére a saját forrásaik visszanyerése érdekében ugyanebből a bankból. Az IIB európai tagjainak kivonulása Oroszország ukrajnai inváziója után történt, Magyarország pedig az utolsó EU-tagként döntött a kilépés mellett. Kezdetben úgy tűnt, hogy 74 milliárd forint van kockán, de a magyar kormány később tisztázta, hogy a tét körülbelül 26 milliárd forint. Annak ellenére, hogy említésre került a csőd- vagy felszámolási eljárások lehetősége, nincs bizonyíték arra, hogy a magyar kormány ilyen lépéseket tett volna. A magyar miniszter, aki az ügyet vezeti, említett egy értékes ingatlant, amelyet a bank birtokol, és amelynek becsült értéke körülbelül 9 milliárd forint, ami potenciálisan segíthet kielégíteni a magyar állam hitelezői igényeit. Azonban a 26 milliárd forintos adósság behajtása továbbra is nehézkes a bank elleni jogi eljárások előrehaladása nélkül.