A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kampuszfejlesztése kiemelt beruházás lett

A Magyar Rádió egykori épületeinek helyén megvalósuló Pázmány Péter Katolikus Egyetem kampuszfejlesztése kiemelt beruházássá vált, amelynek koordinációját a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal látja el.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat értelmében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kampuszfejlesztése, mely a Magyar Rádió egykori épületeinek bontását is magában foglalja, kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították. A projekt így kiemelten közérdekűvé vált. A beruházás ügyében hozott döntésekért a Budapest Főváros Kormányhivatala helyett a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal felel.

A kampuszfejlesztés előkészületei már évek óta tartanak, és a projekt több civil és önkormányzati ellenállásba is ütközött az idők során. A VIII. kerületi Palotanegyedet jelentősen átrajzoló beruházás ellen a kezdetektől fogva tiltakozó civilek és lakók is vannak, akik a régi épületek megőrzését és más célra való hasznosítását szeretnék, míg a Pázmány épületeinek más helyszínt keresnének. Az építési és bontási engedélyek megszerzése után mostanra azonban a kormány is kiemelt státuszt adott a beruházásnak.

A környező házak lakóit már értesítették az állapotfelmérés megkezdéséről, amelynek célja, hogy dokumentálják az esetleges sérüléseket. Ez alapján később eldönthető lesz, hogy a tulajdonosok jogosultak-e kártérítésre az építkezés hatásai miatt. A felmérésre a tulajdonosoknak július 31-ig van lehetőségük jelentkezni.

A beruházás befejezését legutóbb 2027 szeptemberére ígérték, ami az eredeti tervek szerint 200 és 250 milliárd közti összegből valósulhat meg. A kormány nemrég 2025. december 31-ig tolta ki a Pázmány Campus előkészítésének határidejét.

A Józsefvárosi Önkormányzat és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) képviselői többször is találkoztak idén, illetve több lakossági fórumot is tartottak az ügyben, de a kerület szerint az ezeken elhangzott minisztériumi ígéretek a beruházáson érdemben nem változtatnak. Pikó András kerületi polgármester a lakossági egyeztetés eredményének ismertetése után javaslatokat küldött a minisztériumnak, amelyek között szerepel a tervek módosítása, a Magyar Rádió értékkel bíró épületeinek megőrzése, a campus funkcióinak csökkentése, valamint a tervezett bontások és építkezések hatását vizsgáló vizsgálatok elvégzése.

Lázár János építési miniszter államtitkára, Lánszki Regő már tavaly decemberben kijelentette, hogy „Nem tervezünk ebből visszalépni”, de az építkezés fontosságát hangsúlyozva ajánlatot tett a VIII. kerület érintett részén lakóknak, felajánlotta a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatának felújítását, közterületek, járdák, útburkolatok, közművek felújítását, zöldítést, fákat, cserjéket, valamint azt írta, néhány ház lakóinak vételi ajánlatot is tesznek.

A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, így a munkálatok hamarosan megkezdődhetnek. A terület múltjáról és a kampuszfejlesztés terveiről korábban már számos cikk számolt be. Az már korábban világossá vált, hogy a kampuszfejlesztés megvalósulását maximum lassítani tudja az önkormányzat és a helyi civil szervezetek.