Dumas dédunokája, az Opel Mokka teszteredményei és a párizsi olimpia megnyitója

A párizsi olimpiák története, az Opel Mokka tartós tesztje és a 2024-es nyári olimpia megnyitója különleges témákat hozott napvilágra, amelyek érdekességeket tartogatnak az autókedvelők, a sporttörténelem és a zene iránt érdeklődők számára.

Párizs 1900 és 1924 után idén harmadszorra is nyári olimpiát rendez, és az MTA Könyvtár és Információs Központ szombati Facebook-posztjában felidézte, hogy Alexandre Dumas dédunokája, Alexandre Lippmann is részt vett az ötkarikás játékokon. Lippmann három olimpián is megmérette magát párbajtőrben, többek között 1908-ban Londonban egyéniben ezüstöt, csapatban aranyat, 1920-ban Antwerpenben egyéniben ezüstöt, csapatban pedig bronzzal gazdagodott, és 1924-ben Párizsból csapataranyat vitt haza.

Az idei párizsi olimpia megnyitóján a Gojira metálegyüttes is fellépett, amelynek tagjai a Conciergerie épületének ablakaiban, csupa levágott fejű Marie Antoinette-figura között adták elő az Ah! Ça Ira című 18. századi dalt. A zenekar frontembere, Joe Duplantier a Rolling Stone-nak adott interjúban elmondta, hogy az előadásnak semmi köze nem volt a sátánizmushoz, hanem a francia történelem egy részét jelenítette meg, hangsúlyozva Franciaország szekularitását és a szabad kifejezés fontosságát.

Az Opel Mokka 2021-es modelljének tartós tesztje az Auto Bild szerint érdekes eredményeket hozott. Az autó előnyei között szerepel a harmonikus benzinmotor és nyomatékváltós automata kombinációja, a precíz kormányzás és a hosszú utazásra alkalmas vezetőülés. Hátrányai között említik a világítatlan hátsó utastér, a kicsi üzemanyagtartály hosszú utazások esetén, valamint a durva gördülés 18 colos kerekeken.

A Mokka különleges megjelenését a "Manta A"-stílusú retro orr rész és az 1970-es évek ikonikus méregzöld színe adja. A tartósteszt során a tesztfogyasztás 8,4 liter volt vegyesben 100 kilométerenként, és az első osztályú Matrix LED világítás, a könnyű kezelhetőség, valamint a hosszú utazásra alkalmas vezetőülés került előnyként kiemelésre.

A használtautó-piacon a Mokka jó választás lehet az alig használt autót keresők számára, bár a rugózás kényelmesebb lehetne, és az ülések közötti hely hátul nagyobb is lehetne. A kocsi méretei miatt városban is könnyen kezelhető, de a 1200 kg-os vontatási kapacitás és az alacsony, 160 milliméteres hasmagasság hátrányt jelenthet. A Mokka problémamentes működése miatt azonban a kisebb hátrányokat felülmúlja.

Az olajveszteség azonban az egyetlen fájó hiba, amely minden változatot érinthet, különösen az Isuzu 1,7 CDTI 1,7 literes turbódízel motorjával. A műszaki vizsgán az olajveszteség okozhat fennakadást, ezért a használtautó-vásárlás előtt alapos átvizsgálás javasolt. Jelenleg egy maximum 5 éves modellt, maximum 50 ezer km-rel az órán, ellenőrizhető előélettel már 7,5 millió forinttól kínálnak a magyarországi használtautó apróhirdetéses oldalakon.

A párizsi olimpia férfi kosártornájának egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a japán–francia meccsen a 222 centiméter magas Victor Wembanyama és a 163 centiméter magas Togasi Juki egymás mellett álltak. A méretkülönbség a pályán is érződött, hiszen Wembanyama a hosszabbításban is fontos szerepet játszott, amikor a franciák 92-90-re legyőzték Japánt, ezzel szinte biztosan bejutottak a negyeddöntőbe.