Izraeli válaszcsapások és a regionális háború veszélye

A Golán-fennsíkon történt támadás után, amelyben tizenkét gyerek és egy tinédzser vesztette életét, Izrael légicsapásokat mért a Hezbollah célpontjaira Libanonban, beleértve egy bejrúti csapást is, amelynek célja a Hezbollah egyik parancsnokának likvidálása volt. A nemzetközi közösség aggodalmát fejezte ki a helyzet eszkalálódása miatt, és több ország is arra kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont.

Július 27-én egy támadás során tizenkét gyerek és egy tinédzser halt meg a Golán-fennsíkon, harmincnyolcan pedig megsérültek, többen súlyosan. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Hezbollahot tette felelőssé a támadásért, de a Hezbollah tagadta, hogy köze lenne az incidenshez, és azt állították, hogy egy izraeli elfogórakéta okozta a robbanást.

Az IDF már a következő napon bejelentette, hogy légicsapásokat mért hét Hezbollah-célpont ellen Libanonban, és később egy rakétacsapást is végrehajtottak Bejrútban, amelynek célja a Hezbollah egyik magas rangú katonai parancsnokának likvidálása volt, aki felelősnek tartották a Majdal-Sámszban meggyilkolt gyermekekért. A Sky News szerint a parancsnoknak köze lehetett a drúz falu futballpályáját célzó támadáshoz. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hezbollah súlyos árat fog fizetni, míg Israel Katz külügyminiszter a Hezbollah elleni totális háború közelgéséről beszélt.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország elítélte a támadást, és a nyugalomra szólítottak fel. Egyiptom pedig a Libanon és Izrael közötti új háborús front kialakulásának veszélyeire figyelmeztetett.

Az áldozatok a drúz kisebbséghez tartoztak, amelynek tagjai kiemelt szerepet játszanak az izraeli társadalomban. Csepregi Zsolt Izrael-szakértő szerint a Hezbollah támadása Izrael államidentitását is érinti, hiszen az ország fontos részének tartja a kisebbségek védelmét.

A Hezbollah miért pont drúzok lakta területet támadott, az egyelőre tisztázatlan. A Golán-fennsíkon élők jelentős része szír állampolgár, és a drúzok hűsége hagyományosan az országhoz kötődik, ahol születtek.

A jelenlegi helyzetben kérdéses, hogy Izrael szárazföldön is válaszol-e a támadásokra. Az elmúlt kilenc hónapban a gázai hadművelet kötötte le a figyelmet, de a libanoni határon is folyamatosak voltak a kölcsönös légicsapások. A nemzetközi aggodalmak szerint az izraeli válaszcsapások könnyen vezethetnek a Gázai övezetben már 9 hónapja tartó izraeli-palesztin konfliktus eszkalációjához.

A Hezbollah a Közel-Kelet egyik legjobban felfegyverzett csoportja, és egy nagyobb izraeli támadás a térségben felfordulást okozhatna. A Hezbollah állam az államban Libanonban, és egy háború az egész országot belehúzhatná a konfliktusba.

A magyar konzuli szolgálat Libanont "nem javasolt úti cél" kategóriába sorolta, és arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy hagyják el az országot. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is hasonló figyelmeztetéseket adott ki.

Bejrút nemzetközi repülőterén akadozik a légi közlekedés, több légitársaság törölte a járatait, és a jordán légitársaság egy hétre felfüggesztette a libanoni utakat. A görög Aegean Airlines és a német Condor is felfüggesztette járatait.

A nyugati államok diplomáciai úton próbálják megelőzni a komolyabb katonai akciókat, amelyekkel Izrael fenyegetőzik a Hezbollah ellen.

Egy harmincas éveiben járó civil férfi halálát okozta egy Goser nevű észak-izraeli kibucban egy Libanonból elindított rakéta. A Hezbollah libanoni síita milícia jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy több tucatnyi rakétával vettek célba izraeli hadállásokat. Az IDF tíz rakétát vagy lövedéket észlelt, és többségüket elfogták. Galileában a Hezbollah rakétái három helyen bozóttüzet okoztak, amelyeket hat tűzoltócsapat a természetvédelmi hatóság és a katasztrófavédelem dolgozóival együtt oltott.

Az IDF erői több mint 150 palesztin fegyverest öltek meg az egy hete tartó újabb rajtaütéssorozatuk során a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz keleti lakónegyedeiben. A hadművelet során alagutakat, fegyverraktárakat, terrorista építményeket és fegyvereket semmisítettek meg.

A Hezbollah elleni megtorló csapások során Bejrút déli külvárosát, Haret Hreiket is érte támadás, ahol a Hezbollah egyik erődjét találták el. A Sky News különtudósítója szerint egy nagy területet ért találat, amely egy épület körül összpontosult, és jelentős tűz keletkezett. Az izraeli támadásokban meghalt Izrael volt magyarországi nagykövethelyettesének a rokonai is, akik a golán-fennsíki falu focipályáján tartózkodtak, amelyet rakétatámadás ért.

Fares Saeb szerint a Hezbollahot el kell törölni, Libanonnak pedig szilárdan ellen kell állnia az iráni csőcseléknek, különben hatalmas árat kell fizetnie.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet gázai egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy az elmúlt napon 35-en haltak meg az IDF támadásaiban a Gázai övezetben, és további 73-an megsebesültek. A háború tavaly októberi kitörése óta 39 400-an vesztették életüket, és 90 996-an sebesültek meg az övezetben.

Kedd este várhatóan mintegy kétszáz gázait Izraelből az Egyesült Arab Emírségekbe szállítanak kórházi ápolásra. Már korábban el kellett volna indulniuk, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap elrendelte útjuk elhalasztását a Hezbollah rakétatámadása miatt, amelyben meghalt 12 gyermek Madzsdel Samsz helységben.