A forint árfolyamának gyengülése a KSH GDP adatok után

Gyengült a forint a KSH közlése után, amely szerint a magyar gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a GDP adatok alapján. A nemzetközi devizakereskedelemben kedd reggel még erősödött a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéshez képest, de a KSH közlése után az euró jegyzése a 392 forintos szintről 394 forint fölé emelkedett a portfólió oldalán közölt árfolyam szerint.

A forint gyengülése folytatódott, délutánra az euró árfolyama már a 395 forintot közelítette, sőt rövid időre fölé is emelkedett. Az MTI jelentése szerint az euró a reggel hét órakor jegyzett 392,78 forintról 395,21 forintra erősödött késő délutánra, miután napközben 392,24 forint és 395,46 forint között mozgott. A gyenge GDP adatok közzététele után az árfolyam azonnal elszállt, és a trend délután sem fordult meg. A második negyedéves gazdasági teljesítmény visszafogottsága felveti a monetáris lazítás szükségességét, ami alacsonyabb kamatszint mellett csökkentené a forint vonzerejét.

Az euró-forint devizapár három hete kereskedtek utoljára a jelenlegi magas szinten. A forintot több tényező is nyomás alatt tartja, többek között a dollár erősödése az euróval szemben, ami általában hátrányosan érinti a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot is. A dollárral szemben is gyengült egész kedden a forint, egy időre a 396 forintot is meghaladta, valamint a tusványosi bejelentések, mint például a családpolitikai támogatások kiterjesztése, amelyek jelentős terhet rónak a 2025-ös költségvetésre. Az elemzések szerint a forint gyengülésének oka részben az, hogy csalódást keltő adatok érkeztek a magyar gazdaságból, melyek akár a monetáris politikára is hatással lehetnek.