Milák Kristóf edzőjének nyilatkozata kritika alatt

Hosszú Katinka és Pásztory Dóra kritikával illették Milák Kristóf edzőjét, Virth Balázst, amiért nyilvánosan beszélt tanítványa formájáról az olimpia előtt, ezzel hátrányos helyzetbe hozva őt.

Hosszú Katinka szerint Virth Balázs hatalmas hibát követett el, amikor kijelentette, hogy Milák Kristóf nem csúcsformában van, mivel ezáltal nem védte meg a sportolót. Hangsúlyozta, hogy az ilyen helyzetekben különösen fontos a sportolók támogatása, és hogy a fiatal versenyzőknek, mint Milák, segítségre van szükségük a médiakezelés terén.

Pásztory Dóra is osztja Hosszú véleményét, kiemelve, hogy a tényekre kell összpontosítani a pletykák helyett. Pásztory hozzátette, hogy Milák ügye ellentmondásos téma Magyarországon, mivel az elmúlt egy évben nem nyilatkozott senkinek, elzárkózott a világ elől, így semmit nem tudunk róla és a felkészüléséről. „Amiről nincs tudomásunk, arról nem tudunk beszélni. Amit tudunk, hogy ott van Párizsban, a 200 pillangó selejtezőjében elindul, ahogyan az országos bajnokságon is ott volt, és idén a világ második legjobb idejét úszta az Európa-bajnokságon, és minden szabályt betartott, hogy itt legyen az olimpián, de az edzője elmondta a rajt előtt, hogy nincs csúcsformában” – fogalmazott Pásztory az Eurosport Bonjour Paris című elemzőműsorában.

Virth Balázs korábban említést tett arról, hogy Milák Kristóf állóképessége csökkent, annak ellenére, hogy erőssége és gyorsasága megmaradt. Milák áprilisban tért vissza az úszáshoz, miután kihagyta a tavalyi világbajnokságot. A Párizsi Olimpián a francia úszó, Léon Marchand lesz az egyik ellenfele, és mindkettőjüknek 1:52 alatt kell úsznia a győzelemhez. Jelenleg ők ketten képesek erre az időeredményre.

Hosszú Katinka vélekedése szerint lehet valaki szupertehetséges, de nem biztos, hogy megvan az a tudása, amire egy ilyen helyzetben szükség lenne. Azt mindenesetre leszögezte, hogy ő Milák oldalán áll ebben az ügyben. Pásztory szerint érthető, hogy miért foglalkoznak ennyit Milák ügyével, „hiszen ő a legjobb, sohasem láttunk ekkora tehetséget a medencében Magyarországon, tehát válaszokat szeretnénk kapni, azt szeretnénk látni, hogy úszik. Az újságírók és a szurkolók is szeretnék őt látni, és megérteni őt, és azt, hogy mi zajlik benne. Ez persze frusztráló lehet, de én látom a másik oldalt is”.

Az olimpiai bajnok Milák Kristóf azonban magabiztos előnnyel nyerte fő számának, a 200 méter pillangónak az előfutamait a párizsi olimpián. Tokió aranyérmese, a szám kétszeres világbajnoka és világcsúcstartója a harmadik futamban 1:53.92-es idővel ért célba, mögötte a kanadai Ilya Kharun (1:54.06) és a svájci Noe Ponti (1:54.77) végzett. Ezzel az idővel Milák jobbat úszott a júniusi Európa-bajnokságon aranyat érő idejénél (1:54.43), és kicsivel jobban teljesített, mint az azt megelőző versenyén, a Monte Carló-i Mare Nostrumon (1:53.94). Összehasonlításképpen: a tokiói olimpián 1:53.58 alatt teljesítette az előfutamot.

Milák nem az úszócsapat nagyobbik részével, csütörtökön, hanem egyedül, szombaton érkezett Párizsba. A visszatérése óta senkinek sem nyilatkozott, az előfutama után az úszóversenyeknek otthont adó La Défense Arena vegyes zónájában is csak elsétált az újságírók előtt fejcsóválással jelezve, hogy nem válaszol kérdésekre.

Milák az úszása után a medence széléről nézte végig jó barátja, Márton Richárd futamát, aki végül a 16. helyen végzett, így épp csak becsúszott a középdöntőbe. A 100 méteres gyorsúszás előfutamaiból Németh Nándor a negyedik idővel (47.93) jutott be a középdöntőbe. Mellette a román David Popovici úszott, aki hétfőn aranyérmet nyert 200-on. Végig nagy csatát vívtak, de végül Popovici egyetlen századdal hamarabb érintette a falat.