Amerikai képviselőt vettek őrizetbe korrupció gyanújával

Őrizetbe vették Henry Cuellar amerikai kongresszusi képviselőt és feleségét, vádolva őket korrupciós bűncselekményekkel, amelyek között bűnszövetségi tagság, vesztegetés és pénzmosás is szerepel.

A demokrata párti politikust, aki Texas államot képviseli a képviselőházban, azzal vádolják, hogy ő és felesége mintegy 600 ezer dollár kenőpénzt fogadott el egy azerbajdzsáni állami olaj- és gázvállalattól és egy mexikói banktól. Ez a pénzösszeg két külön ügylet keretében cserélt gazdát 2014 decemberétől 2021 novemberéig.

A vádak szerint a kenőpénzeket színlelt tanácsadói szerződésekkel mosták tisztára, és azokat Imelda Cuellar tulajdonában lévő fedőcégeken keresztül csatornázták. Cuellar ezen felül állítólag politikai befolyását is felhasználta, hogy Azerbajdzsán érdekében hatással legyen az amerikai külpolitikára, illetve hogy nyomást gyakoroljon amerikai tisztségviselőkre a mexikói bankot érintő pénzmosás elleni intézkedésekkel kapcsolatban.

A vádemelés előtt Cuellar közleményt adott ki, amelyben határozottan cáfolta a vádakat, melyek szerinte nem állják meg a helyüket.