Orosz területfoglalások Ukrajnában és a béketárgyalások lehetősége

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteki beszámolója szerint az orosz csapatok idén 547 km² területet foglaltak el Ukrajnában. A Reuters által közölt információk alapján Sojgu elmondta, hogy ez a terület nagyjából egyezik meg Budapest méretével, amely 525 km². A miniszter hozzátette, hogy az ukrán erők a front teljes hosszában visszavonulóban vannak. Az idei év során az oroszoknak csupán egy jelentősebb település, Avgyijivka elfoglalása sikerült Donyeck megyében. Jelenleg is heves harcok zajlanak a következő stratégiai célpontért, a szintén donyecki Csasziv Jarért.

Ezzel szemben a War Mapper által közzétett friss ábra szerint Oroszország áprilisban mindössze 86 négyzetkilométernyi területet hódított meg Ukrajnában, ami az ország 0,01%-a, és jelenleg Ukrajna 17,53%-át tartja megszállva, beleértve a Krímet és a 2022 előtt elfoglalt Donyeck és Luhanszk területeket. Ez a szám jelentős eltérést mutat Sojgu állításához képest, és rámutat arra, hogy az orosz területszerzés Ukrajna méretét tekintve összességében minimális.

Ezzel párhuzamosan, Marja Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő bejelentette, hogy Oroszország készen áll a komoly béketárgyalásokra az ukrajnai háború lezárását elősegítő céllal. Zaharova hangsúlyozta, hogy a tárgyalásoknak figyelembe kell venniük „a háború realitásait”, mint például Ukrajna NATO-tagságának elutasítását és az oroszok által 2014 óta annektált öt ukrán megye státuszát. Oroszország álláspontja szerint területi változás nélkül nem hajlandóak alkuba bocsátkozni. A kijelentések időzítése jellemzően akkor történik, amikor Ukrajna nagyobb nyugati fegyverszállítmányokat kap.

Jelenleg azonban alacsony az esélye annak, hogy Oroszország és Ukrajna közvetlenül tárgyalni fog a háború lezárásáról. Mindkét fél próbál diplomáciai lépéseket tenni a konfliktus befejezése érdekében, például a Nyugat Svájcban szervez békekonferenciát, Oroszország részvétele nélkül. Azonban a War Mapper elemzése szerint a háború kimenetelét nem a területszerzés dönti el, ami azt jelzi, hogy az ukrán lőszerhiány és ingadozó morál ellenére az orosz hadsereg továbbra sem tud hatalmas területeket meghódítani az országban.

A nemzetközi diplomáciai feszültségeket tovább növeli Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök provokatív nyilatkozatai. Medvegyev, aki egykoron „Putyin liberális alternatívájának” számított, rendszeresen fenyegeti a világot nukleáris apokalipszissel, és durva nyelvezetet használva ír a nyugati vezetőkről és Ukrajnáról. A brit Sky News elemzői szerint Medvegyev szándékosan teszi magát szalonképtelenné a nemzetközi színtéren, hogy elkerülje az orosz elitben időről időre végbe menő tisztogatásokat, és ne érzékelje őt Putyin potenciális veszélyforrásként a hatalmára. Az ilyen nyilatkozatok tovább bonyolítják a béketárgyalások kilátásait, és feszültséget keltenek a nemzetközi közösségben.