Alvászavarok és súlyproblémák hormonzavarok jelei lehetnek

A hormonrendszerünk alapvetően befolyásolja szervezetünk működését, és számos betegség, mint például a cukorbetegség vagy az elhízás, hátterében hormonális eltérések állhatnak. A pajzsmirigy zavarai például elhízáshoz, depresszióhoz vagy éppen szapora pulzushoz vezethetnek. Dr. Igaz Péter, a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) főtitkára szerint a hormonproblémák gyakran csak laboratóriumi vizsgálatokkal mutathatók ki, de a legtöbb esetben gyógyszerrel jól kezelhetők, és az egészséges életmód is fontos szerepet játszik a kezelésben.

A hormonok hírvivő molekulák, amelyek a vérkeringés segítségével jutnak el a termelődés helyétől a távoli szövetekbe, ez az endokrin hatás. Az emberi szervezet több száz különböző hormont ismer, amelyek a belső egyensúly fenntartásában, az anyagcsere szabályozásában, a növekedésben és a külső környezethez való alkalmazkodásban játszanak szerepet.

A hormontermelő szerveink közé tartozik az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesekéreg, valamint a petefészek és a herék. Ezek a szervek olyan hormonokat termelnek, amelyek létfontosságúak a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Az elhízás egyre több embert érintő népegészségügyi probléma, amely összefüggésben áll a diabétesszel is. A cukorbetegek jelentős része túlsúlyos vagy elhízott. A leptin, amelyet a zsírsejtek termelnek, fontos szerepet játszik az étvágy szabályozásában, azonban az elhízás esetén a szervezet érzéketlenné válhat a leptin hatására.

A pajzsmirigy rendellenességei gyakoriak, és az érintettek többsége nő. A pajzsmirigy alulműködése a népesség 2-3 százalékát érinti, és a betegség gyakran csak laboratóriumi vizsgálatokkal mutatható ki. A jódozott só bevezetése jelentősen csökkentette a strúma előfordulását Magyarországon. A pajzsmirigy alulműködés tünetei között szerepel az elhízás, gyengeség, hajhullás, székrekedés és bőrszárazság, míg a túlműködés esetén fogyás, izgatottság és gyakori székletürítés jelentkezhet.

A D-vitamin hiánya befolyásolhatja a hangulatot, az immunrendszert, a szív- és érrendszert, és segítheti a kalcium beépülését a csontokba. A magyar lakosság jelentős része nem rendelkezik ideális D-vitamin ellátottsággal.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők jelentős részét érintheti, és az állapot testsúly csökkentésével, rendszeres testmozgással javítható, de gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Az Európai Endokrinológiai Társaság kampányának célja, hogy az emberek jobban megértsék szervezetük működését és tegyenek az egészséges endokrin rendszer egyensúlyának megőrzéséért. Ehhez megfelelő D-vitamin, jód és kalcium bevitelre, valamint rendszeres testmozgásra és egészséges étrendre van szükség.

A környezeti ártalmak, mint például a szintetikus vegyületek, is befolyásolhatják a hormonokat, és hozzájárulhatnak bizonyos betegségek kialakulásához. Az Európai Endokrinológiai Társaság felhívja a figyelmet a tünetek mielőbbi felismerésének és a szakorvoshoz fordulásnak fontosságára.