Mol és O&GD olajlelőhely felfedezése Tura közelében

A Mol és az O&GD jelentős olajlelőhelyet tárt fel Tura közelében, amely napi körülbelül 1000 hordó kitermelésére képes, és így az egyik legnagyobb hazai olajkút lehet. Az olajat a Mol százhalombattai Dunai Finomítójában dolgozzák fel. A helyszíni munkálatok során a társaság vezetői több fontos kérdésre is válaszoltak.

A turai olajlelőhely jelentősége

A Mol és az O&GD sikeres fúrást hajtott végre Tura közelében, miután a Mol 2023 nyarán 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD kutatási koncesszióiban. Az O&GD operátorként felelős a projektért, és jelenleg napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel. Az O&GD 2012-es alapítása óta jelentős koncessziókat nyert el Magyarországon, és jelenleg 5500 négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után, 35 termelőkúttal rendelkezve. A Tura-D-3 kútnál 2100 méter mélyen találtak olajkészletre, ahol a Mol és az O&GD 51%-49% tulajdoni hányadban osztoznak a kitermelt mennyiségen. Ez a Mol számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1%-a, és a Mol magyarországi kőolajtermelésének 5%-a.

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon, 2023-ban a hazai termelésből a kőolaj több mint 40%-át és a földgáz több mint 90%-át biztosította. A cég az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni a kőolaj- és földgázkitermelésbe Magyarországon.

A projekt részletei és jövője

A helyszíni munkálatok során Bacsa György, Schubert Archibald és Csapó András válaszoltak a kérdéseinkre. A termelés felfuttatásával kapcsolatban elmondták, hogy a jelenlegi napi ezer hordó felhozatala egy 6,5 milliméteres fúvókán keresztül történik, és hosszú távon a napi 1000-1100 hordó kitermelése tűnik megvalósíthatónak. A Dunai Finomító képes kezelni az új mennyiséget, amit napi 6 tartálykocsis szállítással oldanak meg. A próbatermeltetés pár hónap múlva fejeződik be, ezt követően indulhat a teljes volumenű termelés. A magas termelési hozam miatt a projekt viszonylag gyors megtérülést ígér, és a Mol legalább 4-5 évig tervezi fenntartani a magas termelési szintet.

Az olaj 0,83 kg/dm3 sűrűségű, így alapvetően jó minőségűnek számít. A vecsési program továbbra is folytatódik, és a Mol további három sekélygáz fúrást tervez idén, valamint új koncessziós lehetőségeket keres a jövőben. Bacsa György kiemelte, hogy a szénhidrogéneken felül jelentős potenciál van még a geotermia és a lítium területén is.