Az USA ultimátumot adott Grúziának: fegyvercsomag vagy súlyos korlátozások

Az Egyesült Államok komoly döntés elé állította Grúziát: vagy elfogad egy gazdasági és biztonsági támogatási csomagot szigorú feltételek mellett, vagy számíthat súlyos korlátozásokra. A washingtoni kormányzat a demokratikus reformok előrehaladásától teszi függővé a kapcsolatok szorosabbra fűzését.

Az utóbbi hónapokban Grúziában feszült helyzet alakult ki az ellenzéki tüntetők és a kormányzat között, melynek középpontjában az úgynevezett ügynöktörvény áll. Az Egyesült Államok egy átfogó gazdasági és biztonsági támogatási csomagot kínál Grúziának, amelynek része lehet a vízumfeltételek enyhítése és védelmi eszközök szállítása is, de csak akkor, ha a kaukázusi ország teljesít bizonyos kritériumokat.

A Fehér Ház azt várja el, hogy Grúzia jelentős előrelépést mutasson a demokrácia újjáélesztése terén, amit a szabad és tisztességes választások, valamint a választások előtti kiegyensúlyozott környezet bizonyítana. Ezen felül az Egyesült Államok azt követeli, hogy a grúz kormány ne fogadja el az ügynöktörvényt, amely a nyugati finanszírozású civil szervezeteket, médiumokat és kampánycsoportokat bélyegezné külföldi ügynökként, és amelyet a kritikusok szerint a kormányzati ellenzék elnémítására használnának.

James O'Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyminisztere figyelmeztetett, hogy ha Grúzia elfogadja az ügynöktörvényt, akkor a törvény mögött álló személyek pénzügyi és utazási korlátozásokra számíthatnak. Amerikai tisztségviselők szerint, ha Grúzia nem tesz eleget a feltételeknek, akkor alapvetően megváltozhat az ország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat.