Kanadai idősek kórházban kannabiszmérgezés miatt

Kanadában aggodalomra ad okot a kannabiszmérgezések számának növekedése, különösen az idősek körében, akik gyakran összetévesztik a kannabiszt tartalmazó élelmiszereket a hagyományos termékekkel.

A marihuána legalizálása óta Kanadában megnövekedett azoknak az eseteknek a száma, amikor idős emberek kerülnek sürgősségi ellátásra kannabiszmérgezés miatt. A probléma részben abból adódik, hogy az idősebb generáció tagjai összekeverik a kannabiszt tartalmazó édességeket a sima élelmiszerekkel, valamint abból, hogy a ma kapható szerek sokkal erősebbek, mint amilyenekkel fiatal korukban találkozhattak.

A New York Times beszámolója szerint a politikusok és az egészségügyi szakemberek elsősorban a fiatalok miatt aggódnak a marihuána legalizálása kapcsán, azonban egy friss tanulmány rámutat, hogy az idősekre is veszélyt jelenthet a szer.

A JAMA Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a 65 év feletti sürgősségi ellátásra szorulók száma jelentősen megnőtt a marihuána legalizálása után. A kannabisztartalmú élelmiszerek, mint például a pékáruk, csokoládék és gumicukrok engedélyezése tovább növelte a mérgezések eseteit, mivel könnyen összetéveszthetők a hagyományos élelmiszerekkel.

A tanulmány kiemeli, hogy a legalizáció előtti időszakban, 2015-ben mindössze 55 sürgősségi ellátásra szoruló esetet regisztráltak kannabiszmérgezés miatt. Ez a szám 2021-re 462-re emelkedett, majd a következő évben enyhén csökkent 404-re. Dr. Nathan Stall, a tanulmány egyik szerzője szerint a csomagolásokon egyértelműen fel kellene tüntetni a helyes adagolást, és segítené a helyzetet, ha a kannabiszt tartalmazó termékeket könnyebben meg lehetne különböztetni az egyéb élelmiszerektől.