Érvénytelen TAJ-számok és az egészségügyi ellátás költségei

Az év első három hónapjában 1 327 beteg sürgősségi ellátását kellett biztosítani érvénytelen TAJ-szám miatt, ami az ellátottak 0,6 százalékát teszi ki. Azok számára, akik több mint hat hónapja nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot, nem jár ingyenes ellátás, de életmentő beavatkozást mindenki megkaphat, függetlenül a járulékfizetési helyzetétől.

A Blikk korábbi beszámolója szerint másfél év alatt több mint kétszeresére, 141 ezerre nőtt azon személyek száma, akiknek teljes díjat kell fizetniük az egészségügyi szolgáltatásokért és gyógyszerekért, mivel nem rendelkeznek érvényes egészségbiztosítással. 2020 óta a hat hónapnál hosszabb ideje járulékot nem fizetők nem jogosultak ingyenes ellátásra. Azonban a sürgősségi ellátást mindenki számára azonnal biztosítják, a tb-jogviszony előzetes vizsgálata nélkül, és csak utólag kerül kiszámlázásra az ellátás díja.

Az egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő díjak mértéke jelentősen eltérhet. Egy átlagos keresettel rendelkező személy esetében akár a négyszerese is levonható annak az összegnek, amit mások egészségügyi szolgáltatási díjként fizetnek.