Elon Musk politikai állásfoglalásai és a Tesla vásárlói

Elon Musk politikai megnyilvánulásai negatívan befolyásolják a Tesla iránti keresletet, különösen a demokrata szavazók körében az Egyesült Államokban.

Friss kutatások szerint a Tesla eladásai csökkenő tendenciát mutatnak, ami részben Elon Musk egyre radikálisabb politikai nézeteinek köszönhető. Az amerikai milliárdos nyílt politizálása miatt a korábban hűséges demokrata vásárlók most távolodnak a márkától, ami rontja a cég imázsát és forgalmát.

A Tesla hagyományosan liberális vásárlói bázisára épített, azonban a Strategic Vision kutatócég adatai szerint 2023 októberében és novemberében több mint 60 százalékkal csökkent azon amerikai demokraták aránya, akik Tesla járműveket vásároltak. Kaliforniában, amely hagyományosan demokrata állam, a Tesla új járműregisztrációi majdnem tíz százalékkal estek vissza a 2023-as negyedik negyedévben.

A Tesla nem közöl részletes eladási adatokat az Egyesült Államok piacáról, de a Motor Intelligence piackutató cég becslései szerint a Model 3 értékesítése éves szinten 44 százalékkal csökkent 2024 márciusáig.

Musk politikai nyilatkozatai és viselkedése egyre inkább Donald Trump populista stílusára emlékeztetnek, ami eltér a korábbi környezetvédő hős imázsától. A milliárdos többek között az illegális bevándorlást kommentálta, antiszemita tartalmú Twitter-üzenetet tett közzé, és bírálta a Disney-t.

A Tesla és az elektromos autók tulajdonosainak politikai megosztottsága nem új jelenség az Egyesült Államokban, hiszen a márka kezdetben a gazdag tengerparti elit luxuscikkének számított. Azonban az amerikai politikai helyzet változása, különösen a republikánus előválasztási szezon hevessége miatt, a demokraták egyre inkább kerülik a Tesla márkát.